Лавина уби ски учител в Банско

Лавина уби мъж в Банско. Инцидентът е станал по обяд, съобщи за Дарик кметът на курортния град Александър Краваров. Мъжът се е спускал със сноуборд по улеите под връх Тодорка. Точно в същия улей, където миналата година загина 28-годишният Виктор Гербев от София, уточни градоначалникът.

Загиналият мъж е Иван Георгиев Попов, на 29 години от Банско, каза Александър Краваров. Той е бил намерен от спасители от Планинската контролно-спасителна служба в курорта. В акцията по издирването му са участвали шестима спасители и две обучени кучета. По информация на планинската служба мъжът се е спускал сам.

Според източници на Дарик през последната година Иван Попов, познат сред колегите си с прозвището Лодката, е бил учител по ски и сноуборд на свободна практика, а преди две години е преподавал в ски училище „Юлен“.

Този район е извън ски зона Банско и там е абсолютно забранено карането на ски и сноуборд, но за съжаление все още има хора, които не се съобразяват с нееднократните предупреждения на планинските спасители, коментира още кметът на Банско.

По всяка вероятност затоплянето на времето е създало условия за образуването на лавини по високите части на планините./DarikNews/