К. Димитров: Да не се бъркат действията на премиера ни с бездействието на гръцките власти

„Нека никой не бърка действията на българския премиер с бездействието на гръцките власти от другата страна на границата“, заяви зам. министърът на външните работи Константин Димитров по БНР.
Така той се противопостави на някои оценки в гръцките медии, че отиването на Борисов на граничния пункт вчера е дипломатически недопустим ход. Грижата за добросъседските отношения не значи, че не трябва да защитаваме българския национален интерес, интересите на българските превозвачи, на българския туристически бизнес, заяви Димитров. Зачитането на договора за присъединяване и на двете страни към ЕС предполага безусловно свобода на придвижване на стоки и на хора, неща, които бяха нарушени от стачкуващите гръцки фермери, каза Димитров. И то по начин, който нанесе значителни щети на българската икономика и представлява нарушение на самия договор с ЕС, добави той. Решителната намеса показа личното желание на нашия министър-председател за разрешаване на този случай, заяви Димитров. Според него именно гръцката страна е тази, която не полага необходимите усилия, за да се осигури свободното движение на стоки и хора през българо-гръцката граница. Вчера България подаде жалба срещу Гърция в ЕК. Преди жалбата България сезира ЕК и чрез писмата на Борисов до Барозу, както и чрез писмата на министрите на земеделието на България и Румъния до ресорните комисари на комисията, допълни зам. министърът. Комисията е започнала своите проучвания и е влязла в контакт с гръцката страна. Независимо от насърчителните сигнали от оперативната обстановка по границата процедурата по линия на ЕК не е прекратена. Напълно е възможно България директно да сезира за случая и съда в Люксембург независимо от действията на ЕК, тъй като щетите ни са факт, поясни дипломатът. Не можем да знаем какво ще постанови Европейския съд в Люксембург, но сме длъжни да поставяме непрекъснато въпроса за компенсации на щетите, понесени от на нашите превозвачи и от туристическия бранш. Европейският съд може да постанови глоба за Гърция, но дали това може да бъде компенсация? В отговор на този въпрос Димитров каза: препоръчахме на Асоциацията на превозвачите и на представителите на туристическия бизнес да подадат искове като физически и юридически лица пред гръцки съдилища, както и да проучат възможността да попадат искове срещу физически и юридически лица, и евентуално срещу гръцката държава по отношение на констатираните щети.
За драмата в Хаити Димитров заяви, че реакцията на ЕС е била адекватна и бърза – като материален и нефинасов ангажимент. Сега се прави оценка за обхвата на щетите, а ООН ще има върховната координираща роля, както и САЩ,особено при възстановяване на реда. Целта е да се стигне до дългосрочно възстановяване на тази бедна държава, каза Димитров в обобщение на нагласата на международната общност. Светът е в състояние да помогне на Хаити, да предложи нещо като План „Маршал“, тъй като има цели, надхвърлящи овладяването на ситуацията, а те са изграждане на ново Хаити, каза Димитров./БГНЕС