Кървав атентат потресе Русия

policia5Кървав терористичен атентат взриви вчера сутринта „Невский експрес“ 166 по линията Москва – Санкт Петербург и възбуди паника в страната. Експлозия от самоделно взривно устройство с мощност 7 кг тротилов еквивалент изхвърли от релсите няколко вагона и уби 26 пътници. Броят на жертвите обаче може да нарасне, защото 18 души още са в неизвестност под развалините на вагоните. Над стотина ранени от първата експлозия са в болница, като повечето от тях са с влошаващо се състояние. Руското правителство се събра спешно на заседание. В 14 часа местно време на мястото на катастрофата избухна още едно взривно устройство с непълна сила, но от него няма жертви. Спецове предполагат, че атентатът е подготвян поне от месеци. Скоростта на влаковата композиция от 14 вагона в момента на взрива е била 200 км/ч. Под една релса по-късно бе открита яма с диаметър един метър.Тревогата в Русия вчера са засили и от получен сигнал, че на Киевската гара в Москва ще гръмне бомба. 
Драмата в Тверска област предизвика широк световен отзвук. Президентът на България Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до президента на Русия Дмитрий Медведев. Съболезнования изказаха и френският президент Никола Саркози, украинският премиер Юлия Тимошенко, говорителят на Белия дом Робърт Гибс и др. ЕС осъди категорично атентата.
За „Нижний експрес“ 166 били продадени 651 билета, но в него са пътували 653 души, плюс екипаж от 29 души. Освен руските граждани във вагоните са били двама финландци и една италианка. В посолството на България в Москва нямат данни за пътуващи с експреса българи. Отговорност за кръвопролитието пое Ултранационалистическото движение срещу нелегалната имиграция от името на националистическата групировка Combat 18. „Ние, бойната автономна група Combat 18, поемаме отговорността за взрива срещу „Невский експрес“. Ще продължим! Времето дойде. Заявяваме, че войната ще засегне всеки, в тази война няма безучастни и няма невинни жертви, има само наши привърженици и наши врагове“, посочва представителят на групировката в своя блог. Неотдавна в интернет се появи съобщение на същата групировка за поставено взривно устройство, открито в метрото в Санкт Петербург на 14 ноември.
Трагедията с „Невский експрес“ покруси и феновете на футбола. Всички мачове от футболното първенство на страната днес ще започват с едноминутно мълчание в памет на жертвите от катастрофата.

следствие
Търсят терористите с фотороботи
Направени са фотороботи на заподозрените в извършването на атентата, съобщи Интерфакс. 
„Не става дума за конкретно заподозрени. В хода на разследването полицаите, работели в околността на инцидента, са изяснили, че в последните дни местните жители са забелязали непознати хора“, обяснява източникът на агенцията. Районът наоколо е малко населен и появата на всеки чужденец се набива на очи. Същият източник е отбелязал, че работата по изследването на околността и разпитването на местните продължава и зоната на обхвата на провеждане на оперативните мероприятия се разширява.

Изплащат обезщетения
Руските железници съобщиха, че ще изплатят компенсации на пострадалите и на семействата на загиналите при катастрофата на „Невский експрес“, предаде ИТАР-ТАСС. Ранените ще получат по 100 хиляди рубли, а семействата на загиналите – по 500 хиляди рубли.

в-к Стандарт