Къде изчезнаха лекарствата?

От 1 юни майки с деца болни от диабет, хронично болни, и възрастни хора извървяват по няколко пъти дневно пътя до аптеките, в търсене на животспасяващи лекарства и получават само един отговор – не ги доставяме.

Поради липса на ефективно управление на средстват в здравеопазването, в края на управлението си Тройната коалиция свърши парите за лекарствата. Юлиан Узунов, президент на Ти Ем Ей, международна компанията, която анализира фармацевтичния пазар, коментира пред БГНЕС, че потребителите вече усещат проблемите с изчезващите от пазара лекарства.

Според него отново виждаме, че правителството изпробва доколко представителите на бизнеса са готови да поемат цялата тежест при лекарствоснабдяването, което неизменно води до криза с непредвидими последствия. „Поредният експеримент с населението, което трябва да понесе безотговорността на чиновниците“, твърди Узунов. „За участници във фармацевтичния сектор днес проблемът е дали да участват в играта на правителството или не“, коментира той. „Наблюдаваме поредният опит на чиновниците от Министерството на здравеопазването да извият ръцете на бизнеса с надежда, че още може.. „, анализира политиката на регулиране на пазара на лекарствата експертът. Според него основата на днешните проблеми е в механизма за образуване на цената на лекарствата, която се покрива напълно или частично от Здравната каса.

Ако този механизъм бъде приложен към други стоки, би трябвало цената на килограм захар в магазина да е равна на цената на същия килограм, когато си купя цял кораб със захар. При лекарства, които са частично покрити от Касата, това не създава проблем, защото пациентът доплаща разликата.

„Днес големият проблем е с лекарствата, които на книга се поемат изцяло от Касата“, смята Узунов. На практика, при по-достъпните лекарства пациентът пак ще си доплаща, но при скъпоструващите някой трябва да покрие разликата между „референтната цена“ на Касата и цената на производителя. В повечето случаи последният поема тази разлика или просто изтегля лекарството от пазара. /БГНЕС