„Културен туризъм 2010“ посреща 500 участници от 18 държави във Велико Търново

От 14 до 17 април Велико Търново е домакин на международното туристическо изложение „Културен туризъм 2010″. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е организатор на форума, за който през тази година се очаква в старопрестолния град да пристигнат повече от 500 участници от 18 държави. Сред тях са Бразилия, Франция, Малта, Индонезия, Русия и други. В рамките на изложението ще се проведе годишна среща на кметовете на общини по проблемите на туризма, както и кръгла маса на тема „Структурните фондове и развитието на туризма – възможности и предизвикателства“. В съпътстващата програма на форума е предвиден и филмов фестивал под мотото „На източния бряг на Европа“. Очаква се по време на изложението да бъде учредена Асоциация на градовете с културно-историческо наследство, в която досега са заявили желание да участват 16 общини.

Велико Търново бе избран за домакин на събитието по време на конгреса на Международната хотелиерска и ресторантьорска организация IHRA през януари тази година в Белград.

МИЕТ участва с представителен щанд от 20 кв.м., финансиран по проект „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в България“ на Оперативна програма „Регионално развитие“.

Туристическото изложение дава възможност  на фирми, туристически организации, общини и културни институции да представят своя потенциал за създаване и развитие на туристически продукт от областта на културно-познавателния туризъм.

Съорганизатори на събитието са община Велико Търново, Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.