Кулинарни коктейли

Кулинарни коктейли

Кулинарните коктейли са студени предястия, които се поднасят в чаши за шампанско — добре охладени, с препечени филийки хляб или соленки от хилядолистно (бутер) тесто.

Чашите се подготвят по следния начин: ръбовете им се натриват с лимон или се потапят до 1 см във вода и се овалват в много дребно нарязан магданоз, който полепва по ръба така, че образува зелен венец.

Коктейл от гъби

Продукти за 6 порции: 200 г стерилизирани гъби, 1/5 г сметана, 70 г шунка, 2 супени лъжици майонеза, 1 чаена лъжичка лимонов сок, 112 чаена лъжичка доматено пюре (1 супена лъжица кетчуп), 1/2 лимон, 1/2 Връзка магданоз (3-4 листа зелена салата), черен пипер, сол.

От сметаната се отделя малка част за украса, а останалата се разбива до пухкавост и се разбърква с майонезата, доматеното пюре (кетчупа), нарязаните на тънки ивички гъби (предварително се отделят 6 цели гъби за украса), нарязаната на тънки ивички или кубчета шунка, лимоновия сок, солта и черния пипер. Сместа се разпределя в чаши за шампанско, украсени с дребно нарязания магданоз (както е описано по-горе) или със зелена салата (нарязана на тънки ивички, които се подреждат като венец върху сместа в чашите). Върху коктейлната смес се шприцова розичка от отделената сметана, а от двете страни на розичката се поставя по половин гъбка. На ръба на чашите се закрепва по 1 кръгче от лимона (за да се закрепи, то се срязва между кората и вътрешната част на лимона).

Коктейл от домати и шунка

Продукти за 6 порции: 3 домата, 175 г сметана, 4 супени лъжици майонеза, 50 г шунка, 2 супени лъжици бяло вино, 1/2 връзка магданоз (3-4 листа от зелена салата), черен пипер, сол.

От сметаната се отделя малко за украса, а останалата част се разбива до пухкавост и към нея се прибавят майонезата, виното, двата домата и шунката, нарязани на малки кубчета. Сместа се подправя с черен пипер и сол, разбърква се и се разпределя в подготвените по описания по-горе начин чаши за шампанско. В средата на всяка чаша върху сместа се шприцова розичка от отделената и също разбита сметана, а около нея се слагат резенчета от третия домат.

Вместо с магданоз коктейлът може да се украси с тънки ивички от листата на зелената салата, поставени като венец около вътрешния ръб на чашите.