КТ „Подкрепа“: Следенето в интернет ни връща в епохата на Оруел

В декларация КТ „Подкрепа“ заявява, че е против следенето в Интернет.  „С огромно безпокойство и възмущение следим дебата по предложения от Правителството закопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения. Този ретрограден за 21-ви век законопроект предизвика вълна от гражданско недоволство, с призиви за национален протест под надслов: „България не е Биг брадър! 2010 не е 1984!“.

Като членове на една от национално представителните синдикални организации в България и като български граждани, ние сме сериозно загрижени, че това е стъпка на Правителството, застрашаваща конституционно закрепени права за неприкосновеност на свободата и тайната на кореспонденцията, и на другите съобщения, връщаща ни в епохата на Джордж Оруел“, се казва в декларация на „Подкрепа“.
Конфедерация на труда „Подкрепа“ категорично застава срещу опасността българският Парламент да приеме противоконституционен закон, който да закрепи безапелационното навлизане в личното пространство на гражданите, грубо да засегне личната им неприкосновеност и личните им данни, и да създаде възможност за злоупотреби с личната информация на милиони Интернет-потребители и потребители на мобилни телефонни услуги.
Конфедерация на труда „Подкрепа“ намира за недопустимо и незащитимо с никакви правни и политически аргументи, регламентирането със закон на проследяването в Интернет и мобилните оператори, както и въвеждането на интерфейс-връзка, която да проследява комуникациите в реално време.
Изпълнителният съвет на КТ „Подкрепа“ застава зад желанието на хората да ползват Интернет и мобилен оператор, свободно и неограничено от полицейски надзор, и е категорично против опита за превръщането на страната ни в полицейска държава.
„Ние считаме за демагогия и липса на професионализъм изложеното в мотивите към законопроекта, защото никоя от цитираните Европейски директиви не е създадена и не се прилага никъде, с цел поставяне на всеки и на всички граждани под пълен полицейски контрол. Нещо повече срещу този законопроект има не само широка обществена съпротива. Напомняме, че срещу подзаконови мерки на предишното Правителство с подобна насоченост и по тяхната незаконосъобразност се е произнесъл Върховният административен съд на Република България.
Предложенията на МВР по законопроекта са идентични с тези на предишното ръководство на МВР при правителството на тройната коалиция, срещу които тогава се обяви сегашният министър на вътрешните работи, подчертават от синдиката.
КТ „Подкрепа“ счита, че подобен противоконституционен закон няма да повиши доверието в МВР, а напротив ще създаде предпоставки за безконтролно и недобросъвестно прилагане на същия, за злоупотреби и безнаказана полицейщина, с тежки последици за демократичния облик на страната ни. Ако допуснем да се случи това, България пак ще даде „пример“ за това, как могат да бъдат прокарвани рестриктивни и антидемократични закони под прикритието на зле тълкувани Европейски директиви. Такива закони са демагогски мотивирани с европейски принципи и норми, а всъщност са твърде далече от постиженията на свободния дух, манталитета и самочувствието на гражданите на обединена Европа, се посочва още в декларацията.