Кр. Георгиева: Много важно е обединяването на хуманитарната помощ и гражданската защита

Много важна задача е обединяването на хуманитарната помощ и гражданската защита, каза новият български еврокомисар Кристалина Георгиева в отговор на въпрос на репортер на БГНЕС.

За първи път това се прави, но ние ще предприемем тази стъпка отговорно, за да има резултат за европейците, каза тя. Казвам го и го повтарям, че повече от 90% от нашите граждани в Европа искат по-активна работа от страна на комисията в областта на подготовката и реакцията на бедствия и кризи, както в ЕС, така и извън него и смятам, че това е важна задача и голяма отговорност, каза еврокомисарят. Преди това обаче Георгиева отбеляза, че се чувства отлично най-сетне на българска земя за първи път след своя избор. Кристалина Георгиева разказа пред журналисти преди благотворителния концерт за децата на Хаити в Модерен театър за първите си три дни като комисар. „Първо поисках допълнително 90 млн. евро за Хаити, там ситуацията е много сериозна, почнаха дъждовете, хуманитарното положение е такова, че трябва да има допълнителни средства и да се използват добре“, каза Георгиева. Целта по думите й е да бъдат посрещнати нуждите на хората, особено на тези, които са останали извън вниманието на камерите. „Третото нещо през първите три дни беше да формираме нашия кабинет – много съм щастлива, че много компетентни хора искат да работят в кабинета на българския комисар“, заяви още Кристалина Георгиева. Тя не определи точната дата на посещението си в Хаити, но каза, че до края на месеца ще замине за там. Много важно, според нея, е да се наблегне на два момента – да се обърне внимание на тези хора, на които не е обръщано внимание и на въпроса за координацията. 90 млн. евро не са малко пари в тези трудни времена и трябва да гарантираме, че те ще се използват много ефективно, заяви българският еврокомисар.
Кристалина Георгиева отбеляза, че трябва да се работи в България много сериозно, защото ако има европейски пари, а няма проекти, не сме си свършили работата. Според нея трябва да има висококачествени проекти, където процедурите са спазени точно и отчетността е ясна. За нас е много важно да се възстанови европейската икономика, защото сме малка страна и сме зависими от другите, каза тя. Но вътре в страната ни много важно е да имаме високо чувство на отговорност към това как се използват държавните средства, как ги събираме, как ги харчим и да имаме колко се може по-позитивно отношение, за да се мобилизираме около една обща идея, добави Кристалина Георгиева. „Аз съм първо българка, после европейка. Очаквате от мен като европейски комисар да съм европейка и българка едновременно. И аз тези две неща ще ги съчетая. Но както и всички вие и аз съм българка. Моята репутация като вашия човек, вашия комисар, зависи от това дали мога да запазя обективност и безпристрастност, и да съм на равна основа с всички други комисари“, заяви българският еврокомисар в ЕК с ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. /БГНЕС