Кръгла маса в МВнР на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО – поглед от България”

На 29 март 2010 г. в Министерството на външните се състоя кръгла маса на тема „Новата стратегическа концепция на НАТО – поглед от България”.

Специални гости на форума бяха членове на експертния екип на Мадлин Олбрайт по новата стратегическа концепция на НАТО – професор Адам Ротфелд, бивш външен министър на Полша и изследовател в сферата на международната сигурност, и посланик Янис-Алексис Зепос, генерален секретар на МВнР на Гърция и бивш постоянен представител на Гърция в НАТО.  Те са в София, за да обсъдят с представителите на българските власти и широката общественост вижданията по новата стратегическа концепция на Алианса.

В кръглата маса участваха заместник-министърът на външните работи Милен Люцканов, заместник-председателят на Народното събрание Георги Пирински, заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика и отбрана Димо Гяуров, народни представители – членове на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, дипломати, представители на изпълнителната власт и на неправителствения сектор, и журналисти.

Заместник-министър Люцканов изложи българския поглед към изготвяния проект за нова стратегическа концепция на Алианса. Той посочи, че България ще предостави неофициален документ по приоритетните въпроси, който ще вземе предвид предложенията от днешната кръгла маса и ще представлява българския принос към новата стратегическа концепция. Заместник-министър Люцканов очерта някои от приоритетните за страната ни въпроси – стратегически баланс между операциите по чл. 5 от Вашингтонския договор и тези извън него; запазването на трансатлантическата връзка като градивен форум за консултации от двете страни на Атлантика; продължаване на ангажиментите на НАТО на Балканите; продължаване курса на отворени врати на Алианса; възприемане на региона на  Черно море като неделим компонент от евроатлантическата общност; запазване на партньорствата в сърцевината на модерната парадигма на НАТО; насочване на отношенията с Русия към широко, дългосрочно и конструктивно сътрудничество; активна политическа роля на НАТО по въпросите на енергийната сигурност и др.

Според Елена Поптодорова, която беше модератор на кръглата маса, досега никога не е имало по-прозрачен процес на изработване на стратегическа концепция на Организацията на Северноатлантическия договор.

България подкрепя по-активно разширяване на инфраструктурата на НАТО към новите страни-членки на Алианса, а също така – по-балансираното съчетание на национални, многонационални и колективни подходи за придобиване на нови способности, в това число и до способностите за противоракетна отбрана.