Кротон (Codiaeum variegantum pictum)

Кротонът, е едно от най-пъстрите растения за вътрешна украса. Листата му са преобладаващо зелени с шарки, които варират между розово до червено или яркожълто до ръждиво или оранжево. Цветовете на възрастните екземпляри са по-наситени. Листата могат да са в различна форма: дълги и тесни, прави или вълнообразно огънати, овални или подобни на дъбовите.

Кротонът се нуждае от постоянна температура около 15-21 градуса, особено през зимния сезон. Да се постави на отлично осветено място, но не под преките лъчи на слънцето. В сянка, листата губят от колорита си.

През зимата да се полива умерено, а през лятото – обилно, с хладка вода. Почвата трябва да се поддържа винаги влажна(не и подгизнала). За кротона, е необходима висока влажност, която се постига като саксията му се постави на мокра чакълена подложка. Ако саксията, е стана тясна, цветето се пресажда пролетта във високохумусна почва. Ако диаметърът на новата саксия, е 20-25 см, горният слой почва следва да се натори веднага.

Кротонът ще загуби най-ниските си листа, но това може да се забави чрез поддържане на висока влажност. Добре, е листата да се оросява ежедневно, както и периодично да се измиват.

Проблеми и решения

Ниските листа окапват – Ако краищата им са покафенели, това се дължи на недостатъчна влажност. Ако окапят без промяна на цвета, най-вероятно причината, е студено въздушно течение.

Листата избледняват – Растението, е държано на тъмно. Следва да се премести в достатъчно осветено, но не и пряко огрято кътче от дома.

Листата пожълтяват – Вероятно заради рязка температурна промяна или нередовно поливане.

Паразити – Има вид листна въшка, която оставя бели мъхести петна върху лицевата част на листата и в основата на дръжките им.Щитоносните въшки пък се струват върху тях и образуват корички. Червеното акарче предизвиква пожълтяване на листата и поява на червени точки по тях. И трите вида паразити могат да се отстранят посредством обтриване с денатуриран спирт или напръскване със специфичен инсектицид.