Кристалина Георгиева: В условията на криза правителството трябва да проявява гъвкавост

Министър-председателят Бойко Борисов и еврокомисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и управлението при кризи Кристалина Георгиева се обединиха около мнението, че в условията на криза правителството трябва да проявява гъвкавост.

Един от параметрите на кризата е неизвестността и целият свят се старае да се адаптира към постоянно променящите се условия, коментира Георгиева. По думите й, кабинетът трябва да намери правилния баланс между контрола на разходите и стимулиране на икономиката.

Правителството проявява гъвкавост, но не може да загърби целите и задачите си заради популизъм, посочи министър-председателят. В условията на финансово-икономическа криза никой няма рецепта как да действа и затова много по-амбициозно ще вървим напред, заяви Бойко Борисов.

На пресконференция в Министерския съвет премиерът и еврокомисарят съобщиха, че са обсъдили приноса на България в системата на гражданската защита и подготовката на стратегията „Европа 2020”.

Кристалина Георгиева изрази благодарност към министър-председателя и към българите за показаната съпричастност с трагедията в Хаити, преодоляването на която се оказа първата й задача след заемането на поста. Тя посочи, че като българка се е почувствала горда от подготвеността на служителите в „Гражданска защита” за оказване на помощ в първите часове след земетресението в Чили. В момента тече обсъждане на структурирането на системата за гражданска защита в Европа и по думите на еврокомисаря България може да поеме лидерски функции в региона по подготовка на кадрите за реакция при криза. Темата е била дискутирана днес и с министрите на отбраната Аню Ангелов и на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Според Кристалина Георгиева Стратегия „Европа 2020” дава възможност на държавата ни да впише своите приоритети сред европейските. Правителството на България е много заинтересовано както от процеса на решаване на острите вътрешни проблеми, така и да погледне в бъдещето, посочи тя.

Еврокомисарят приветства както решението на премиера за определянето на министър, отговарящ за еврофондовете, така и персоналния му избор и обеща максимално съдействие в рамките на прерогативите й за успешното изпълнение на работата му.