Криминалисти от Стара Загора изясниха смъртта на 3-годишно момченце от с.Тъжа

Повдигнато е обвинение на 18-годишен за убийство по непредпазливост

Криминалисти от областната дирекция на МВР в Стара Загора разнищиха обстоятелствата около смъртта на 3-годишно дете в с.Тъжа. За изчезването му бе съобщено на 23 април, когато следобед майката – 29-годишна жена от селото съобщила, че детето го няма от сутринта и въпреки претърсването на околностите на селото през деня, то не е открито. Незабавно на място бе изпратен полицейски екип и е предприето професионално издирване. В продължение на няколко дни
служители на РУ “Полиция” – Казанлък със следово куче и спасителен отряд на местното управление „Гражданска защита” с помощта на жители от селото продължиха търсенето из къщи и стопански постройки землището на с. Тъжа и териториите по течението на реката.
Пет дни по-късно, на 28 април по обед, 27-годишен мъж съобщил в участъка в Павел баня, че  е открил в коритото на реката на 3 км северозападно от с.Тъжа детско тяло, опаковано в чувал от  зебло. При огледа бе установено, че това е изчезналото 3-годишното момченце, намерено с увита около врата дамска блуза. Съдебно-медицинската експертиза констатира, че смъртта на детето е причинена вследствие от притискане върху гръдния кош.
Поредица оперативно издирвателни и процесуални действия за изясняване причините за изчезването на детето и установяване извършителите на престъплението са предприети от този ден нататък. В хода на разследването на 21 май криминалистите установяват, че в деня на изчезването, към 7.30 часа сутринта, родителите оставили детето на грижите на свои близки  А.С. (18г.) от с. Тъжа и жената , с която живее /16 г./ от с. Розово. Двадесет минути по-късно детето паднало от каменна тераса, ударило си главата и изпаднало в безсъзнание. А.С. го внесъл в къщата и се опитал да му окаже първа  помощ с многократно притискане в областта на гърдите. Като разбрал, че детето не диша, заради страх от  саморазправа  от  страна  на  родителите,  той и отнесъл тялото в реката западно от ВЕЦ –  Тъжа. По пътя А.С. намерил изхвърлена дамска блуза, която увил около врата му за да инсценира душене. Вчера на А.С. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК и му е взета мярка за неотклонение “подписка”.