Кризата удари мартениците

С наближаването на 1-ви март, бързо се увеличават и сергиите в столицата, където се продават мартеници. Продавачите обаче разказаха, че печалбата им значително е намаляла в сравнение с предишните години, предаде репортер на БГНЕС.

„От 10 години продавам“, разказа една от продавачките на площад „Славейков“ и обясни, че тази година е лоша. „Сигурно кризата натиска хората“, оплакаха се някои от продавачите. Трети пък се утешаваха, че все още е рано и хората ще излязат на пазар в последния момент. „Те досега пазаруваха за роднини в чужбина“, успокояваше се една от продавачките.

Цените за обикновените мартеници започват от 20-30 стотинки и най-често достигат до 2 лева. Някои струват между 3 и 5 лева. Най-големите модели пък струват 80 лева. Според голяма част от продавачите производството е българско, ръчно и дори лично. Сред наредените по щандовете, типично български пижо и пенда обаче има и китайско производство. Обикновено китайските мартеници представляват плюшени играчки, произведени в Китай, към които просто се добавят традиционните за Баба Марта бял и червен конец.

Сред най-нестандартните нови модели са мартениците-бутилки за вина. За най-малките пък има мартеници-роботи, значки и герои от любими анимационни филми.

Купувачите се спират най-често на пижо и пенда, а сред най-търсените остават гривните с червен и бял конец.