Кризата удари Банго Васил

Кризата удари и ромската Нова година. Банго Васил, най-почитания празник от циганите, ежегодно пълнеше ресторантите в Сливен, съобщава „Сливен инфо“. Големите ромски общности ангажираха елитните заведения месец по-рано. Тази година обаче купонът ще е само един.

В Сливен ще празнува само ромската академия за култура и образование с председател общинската съветничка Стела Костова. Тя е ангажирала една от залите на хотелски комплекс „Национал“.

Останалите ромски лидери се въздържат от празненства. Тази година няма да има тържествено честване на Банго Васил, обяви Руси Големанов, виден адвокат и почетен гражданин на Сливен.

Друга година негови приятели и поддръжници препълваха залата на най-големия ресторант в града – на хотел „Сливен“. Купонът преминаваше в бурни танци до сутринта.

Купихме червен петел, който ще разиграем на търг, но в много по-скромна обстановка, каза Големанов. Няма да има и тържествено честване в 15-хилядния ромски квартал „Надежда“, показа проверката на АСН. През последните години жителите на квартала се пренасяха в заведенията на Сливен, за да празнуват Банго Васил.

В сряда Ромската академия за култура и образование раздаде лакомства на 28 ученика от ромски произход във връзка с нашата нова година, каза председателката Стела Костова. Тя обясни, че тази година с дарените 1100 евро за децата ромчета от живеещата в Германия българка Мария Палас ще купят обувки за учениците./КРОСС/