Кредит

Кредитът по време на криза

Тегленето на кредит, независимо от вида му, е решаваща стъпка. Човек, който реши да вземе заем от банка или кредитна институция, трябва да бъде напълно сигурен в платежоспособността си. Ето защо експертите смятат, че не винаги е рационално да се тегли заем, особено по време на криза.

Преди да кандидатствате за заем, трябва да решите следното:

  • Колко да вземете назаем от банката.
  • Колко сте уверени, че сте в състояние да извършвате месечно плащане без забавяне.

Финансовата криза е проблем, който засегна не само банковия сегмент, но и други сфери на икономиката. Днес има силна тенденция към намаляване на персонала в различни предприятия, както и намаляване на месечните заплати. В тази връзка голям брой хора, които са теглили кредити, рискуват утре да бъдат неплатежоспособни и да си създадат много проблеми. Следователно получаването на банков заем би могло да се окаже не само нерентабилно, но и дори опасно.

Процентът на инфлация също е важен показател, който трябва да се вземе предвид, преди да се поемат задължения по заеми. Затова и банковите служители не препоръчват теглене на кредит, ако размерът на месечната вноска надвишава 30% от дохода ви.

Много е важно, при подписване на договор за кредит, да вземете внимание   лихвеният процент.  Разбира се, тези точки не са всичко, което човек, който държи да получи заем, трябва да има предвид, но са основните.

Ползи при кандидатстване за заем при криза

От друга страна, някои експерти, напротив, отбелязват положителните аспекти на получаването на заем по време на икономическата криза. Въпреки, че дори в период на стабилност, много хора се притесняват дали има смисъл да вземат заем, питат се дали е печеливша опция това, дали няма да се окаже тежък удар за финансовото им благосъстояние в бъдеще. Но, в крайна сметка, ако действително имате нужда от средствата, е по-добре да не губите време в мислене дали да теглите кредит, а направо да посетите съответните финансови институции и да попитате за условията.

Източник:  https://pss.bg/