Кратка история за медицината

Мнозина вярват, че болестите се дължат на откъсването на човека от природата. Разстройването на храненето и изтощението, борбата за живот, е нарушавала и нарушава много райони на планетата и здравето на цели поколения. Болестите съпровождали човешкия род от неговата поява. Търсенето на средства за лечение и начини да се противопоставим на заболяванията довело до появата на медицината. Защото вродената сила, инстинктът за противопоставяне на организма и причинителите на болестите не били достатъчни.

Човек се отглеждал от природата, наблюдавал животните как се излекуват или умират, какво им помагало и какво ускорявало техния край. При случай ги имитирал. Натрупваните знания се предавали от баща на син, от майка на дъщеря, от поколение на поколение.

Може би кръвопускането те научили от носорога, който излизал от Нил, когато почувства тежест, разтварял вените си и после спирал кръвопотока с лимон. Взимането на очистително за стомаха древните египтяни възприели от ибиса; кучетата и котките „пасели” известни треви, както и козите. В някогашния Вавилон и в Египет близките изнасяли болните си по площадите и улиците, и всеки, който знаел някой лек, го споделял с тях.

По-късно започнали да преписват болестите на зли духове и богове. Затова правели жертвоприношения, отправяли заклинания и горещи молитви. По този начин жриците и шаманите се явяват първите лекари, за които лечението станало занаят. Те живеели от даровете на лекуваните и техните близки.

Първите систематични опити в лечението направил Хипократ. Той лекувал с билки и животински продукти. Трябвало да минат хилядолетия, докато суеверието даде път на науката, до тогава хората продължавали да принасят жертвоприношения, да строят храмове, да отправят заклинания и молитви.

Дори в днешно време, в някой райони на света избягват съвременната медицина. Например в някой райони в Африка, Азия и Южна Америка бедните се лекуват сами с помощта на народни лечители. Причината за това, е факта, че хората в тези райони не разполагат със средства, за да си закупят лекарства, по-евтино им излиза да ползват билки.