Красивите гледки лекуват

Освен всички лечебни дарове, които черпим от природата под формата на билки и растения, природата има силата да ни лекува и само, когато се докосваме до нея. Животът на съвременния човек е изтъкан от седене пред компютъра, пътуване по натоварените улици, изпълнение на безкрайни ангажименти и тичане между работното място и дома. В следствие на всичко това, хората са станали по-изнервени, мудни и болнави. Когато ни заболи нещо бързо пием болкоуспокояващо, а когато сме нервни вземаме успокоително. В следствие на този нездравословен живот ние се отдалечаваме от първичното си, а именно природата.

Особено ползотворен меки на лечение е ландшафтотерапията (пейзажно лечение) – възстановя-ване на здравето на болния чрез пребиваването му сред природата. За съжаление, много хора подценяват ползата от този меки и не изпитват достатъчна необчодпмоа да прекарват времето си сред паркове, планини, поляни. По-лесно е да отидем на фитнес в свободното време или да изгледаме някой филм, вместо да се насладим на докосването със свежия въздух и росната трева. Ландшафтът въздейства върху организма по различни начини:

• механични (вятър, атмосферно налягане)

• топлинни и радиационни (излъчвания от земята, слънчева радиация)

• химични (аромати от растения, пръст, дъжд)

• електромагнитни (йонизация на въздуха).

Тези фактори влияят върху сетивата ни и върху централната нервна система. Нормализира се дейността на главния мозък, от което идва и цялостното положително влияние върху организма. Дори най-краткото общуване с природата премахва напрежението, което трупаме, подобрява настроението ни и усещаме прилив на енергия.

Ако човек придобие навика всяка седмица да се откъсва от ежедневието си и натоварения град поне за един ден, това гарантира по-добра работоспособност и по-крепко здраве. Ще успее да се зареди с енергия за следващите дни и да се чувства значително по-бодьр и енергичен. Организмът има физическа нужда да се докосне до естествената си среда, именно затова този, на пръв поглед обикновен, метод води до много положителни промени. Кожата става по-свежа, очите отпочиват, кръвообращението се нормализира, умът става по-бистър. Явленията в природата са най-силните възбудители на жизнените ни функции, така че почти не остава място от нас, което да не успее да почерпи от положителното влияние на природата.

Психоемоционалното състояние на организма е най-благоприятно повлияно от срещата ни с естественото. Седнете на тревата, отпуснете сетивата си, поемете дълбоко въздух, вгледайте се в хоризонта, замълчете и помечтайте. После се разхождайте и разговаряйте спокойно с някой любим човек. Специалистите твърдят, че така се подмладяваме и удължаваме живота си. Затова се възползвайте колкото се може по-често от това достъпно и блажено удоволствие. Нека не разчитаме само на изкуствените методи, а да се връщаме по-често към естествената си среда, за да черпим енергия, здраве и красота от нея. /Chudesa.net