Корабът „Сейнт Джеймс Парк“ е вече на сомалийския бряг

Корабът „Сейнт Джеймс Парк“ с петимата българи е акостирал на сомалийски бряг, съобщи специално за БГНЕС говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Той уточни, че все още никой от българските пленени моряци не се свързал със семейството си. До момента пиратите не са се свързали с никого от представителите на фирмата собственик на кораба „Сейнт Джеймс Парк“, допълни Горанов. Той обаче подчерта, че няма причина за притеснения и очаква, че всеки момент от пиратите ще поставят условията си за откупа и процедурата по освобождаване на пленените моряци ще се повтори.
БГНЕС припомня, че на пленения кораб плават петима българи – Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев. Освен тях в 26-членния екипаж има граждани на Турция, Румъния, Индия. Капитанът е руснак. „Сейнт Джеймс Парк“ е построен през 1993 година и плава под английски флаг. По време на похищението корабът е плавал от испанското пристанище Тарагона към Тайланд. Последният подобен случай с български граждани беше с кораба „Маласпина Касъл“. Той беше похитен от пирати, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 1 милион долара. През 1998 година друг български кораб, „Алфа БГ“, с 11 моряци на борда беше отвлечен в Сомалия. Той е бил щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци. /БГНЕС