Корабът „Лас Палмас“ с двама българи на борда достигна Ушуая

Испанският изследователски кораб „Лас Палмас“, чийто основен двигател бе изваден от строя поради сериозна авария в протока Дрейк, е достигнал в четвъртък вечерта пристанището на аржентинският град Ушуая, предаде РИА Новости, като се позова на дежурния офицер в генералния щаб на военноморските сили на южноамериканската държава.

Ръководителят на 18-ата българска Антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев съобщи вчера, че плавателният съд бедства в бурния проток, който свързва Атлантическия и Тихия океан. На борда на кораба, който снабдява както българската, така и испанската антарктическа база, се намират двама българи, участници в антарктическата експедиция на нашата страна.

Като използвал резервния си двигател, „Лас Палмас“ достигнал благополучно пристанището на Ушуая – най-южният град на Земята, пише БТА. Членовете на екипажа и намиращите се на борда полярни изследователи се чувстват добре и нищо не застрашава живота им. Предстои да бъде направен ремонт на кораба, след което той ще продължи пътя си към Антарктида.