Копитник, потайник, обичниче — Asarum europaeum L* Сем. Копшпникови —- Aristolochiaceae

Разпространение. Расте из сенчестите и влажни места„ особено около буковите гори в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто вечнозелено растение с късо стъбло, високо до 20 см, което в долната си част е червено-виолетово. Коренът е полегнал и пълзящ. Листата се развиват към върха на стъблото и са двойни, кожести, тъмнозелени, целокрайни. бъбрековидни до копитообразни (оттам е и името на растението), с дълги дръжки. В долната си част те са слабо червеновиолетови, с вдлъбната нерватура. Цветовете са дребни, отвън зелениказо-кафяви, отвътре тъмночервенокафяви, единични, развиващи се между два листа на растението, със звънчевидна форма и 12 тичинки. Плодът е шестделна кутийка с триъгълно яйцевидни семена. Ця­лото растение изглежда пухкаво от многобройните меки космипи, които покриват всички негови части.

Използуваема част. Цялото растение, брано през време яа цъфтежа, април—май, или през време на узряването на семената, август. Употребява се в прясно състояние или се суши на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушеното растение е със зелен цвят и горчив вкус. Опакова се в бали. Допустима влажност 12%. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. До 1% етерично масло (което се съ­стои от азарон, диазарон, азарилов алдехид, 1-пинен, евгенол, ме-тилевгенол, борнилацетат), сърдечно действуващ гликозид, алка­лоида азарин, танинови вещества, смоли, слуз, скорбяла и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува отхранващо, слабително и нераоусткоително. Предизвиква повръщане. Прилага се против пиянство, кашлица, мигрена, гла­воболие, лесна раздразнимост и др.

В българската народна медицина копитникът се употребява още при истерия, дизентерия, дифтерия, хидропс и др. Външно, смлян на прах, се прилага (за посипване) при краста и гнойни рани Във ветеринарната медицина се дава против краста по конете.

Начин на употреба. 1 супена лъжица прясна (или 1 ка­фена лъжичка изсушена) билка се залива с 400 г вряла вода и се оставя да кисне 2 часа. Отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 4 пъти дневно.

Народната медицина препоръчва копитника против алкохолизъм в следната комбинация: 1 кафена лъжичка от билката и 1 кафена лъжичка от зелени обвивки на орехов плод, ситно счукани, се до­бавят във виното, което ще се пие.

Внимание! Да не се дава при гръдна жаба! Растението е отровно за хората и добитъка. Да се прилага само под лекарски контрол!