Контролът на преминаващите пътници през ГКПП – Капитан Андреево вече ще се извършва с едно спиране

Министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посетиха днес ГКПП – Капитан Андреево, където се запознаха на място с готовността на пункта за предстоящата шенгенска проверка на сухопътните ни граници. Те се информираха за създадената нова организация на пункта, където контролът на преминаващите пътници вече ще се извършва на една линия от гранични полицаи и митнически служители. Съгласно приетото наскоро правителствено постановление е прекратена системата “единен фиш” за коли и автобуси, с което значително се улеснява граничният преход.

Двамата разгледаха изграждащото се съоръжение за откриване на лица, укрити в МПС, помещенията за контрол на втора линия на лица и документи, изграждащата се система за контрол на документи с биометрични данни, новото оборудване за издаване на визи на границата, както и модерните помещения за задържани и търсещи убежище лица. Показана беше системата за радиоактивен контрол на превозните средства, както и новият терминал за автобуси, изграден съобразно шенгенските изисквания. Целият район на пункта се контролира от система за панорамно видеонаблюдение, съчетана със стационарна термовизионна система.

В резултат на договореното с ЕК тримесечно удължаване на срока (до края на март т. г.) за сключване на договори по инструмента Шенген и предприетите от МВР мерки на практика са усвоени всичките 128.9 милиона лева. Приблизително 90 милиона евро от тях са предназначени за модернизиране на оборудването на сухопътните граници. Наред с това МС прие постановление за предоставяне на допълнителни национални средства в размер на над 56 милиона лева за изпълнение на поетите от България ангажименти за присъединяване към Шенгенското пространство.