Компютърът – чудото на XX век

Желанието по-лесно да се пресмята не, е ново. Сметалото? Та то не, е нищо друго, освен един уред за улесняване на изчисляването. Изнамирането на машина-сметало занимавала умовете на големи учени като Блез Паскал, Готфрид Вилхелм Лайбниц, Жакар.

В създаването на първия цифров електронен компютър залегнало изобретението на вакуумна тръба за разделяне на данни от машинната памет. То било дело на американеца от български произход Джон Атанасов(1902-1995)  по времето, когато преподавал в колежа на щата Айова – между 1937 и 1939 година. Авторството на едно от най-важните технологични открития на века бе официално признато на бележития българин през 1973 година от американския съд.

Първият компютър тежал 27 тона и имал 18 000 електронни лампи. Заемал огромно пространство. Транзисторите и интегралните схеми постепенно смалили обема му. През 2000 година микропроцесорите вече съдържали повече от 50 мл. Транзистори!

От 1975 година насам настъпи ерата на персоналните компютри. Беше прибавен видеоекран и способността за усложнени пресмятания. Графичната представа бе дело на Ксерокс, но бе използвана успешно от Ейпъл в компютъра Макинтош.

Прецизни операционни системи като Уиндоус и Юникс позволиха на компютъра да обработва данни по лесен и достъпен начин, немислим преди това.

Най-голямото единично изчисление в IBM реши хиляда трилиона – това, е числото единица с осемнадесет нули – математични проблеми чрез непрекъсната работа на 448 компютъра за две години. Към 2000 година Япония, Италия и САЩ вече разработват суперкомпютър, който да бие споменатото постижение сто и повече пъти.

Днес компютрите са навсякъде в живота – на жп и аерогарите, в банките и промишлеността, в медицината и т.н. Компютърът промени и нашия начин на живот. С помощта на „умната” машина ние лесно решаваме сложни задачи, изпращаме съобщения и образи в киберпространството чрез електронната си поща, четем вестници и книги, гледаме филми, слушаме музика и още куп неща, които преди 20-30 години бяха немислими.

В недалечното бъдеще квантовите компютри ще бъдат хиляди, дори милион пъти по-бързи от сегашните. Защото те ще прилагат законите на субатомните частици. А това ще позволи да се отговори едновременно на всички възможни въпроси, които си задава Човек.