Компания "Trussardi"

Марката започва работа през 1911 г. начело с Dante Trussardi, като производител на ръкавици.

През 1970г., благодарение на Nicola Trussardi и с подкрепата на съпругата му Marialuisa, марката Trussardi придобива истинската си идентичност, която е отгледана по най-правилния начин.

През 1937г. Trussardi е първата италианска модна компания, която прави модна концепция, която е създател на логото greyhound: икона на елегантност и динамика и се превръща в отличаващ символ на Trussardi.

Започвайки с традицията и експериментирайки с фината кожа, марката се специализира в аксесоарите – чанти за багаж, ръчни чанти и малки кожени принадлежности – това посреща успехът в Италия и в чужбина.

1983 е годината на дебюта на pret-a-porter колекцията с шоу в Teatro alla Scala в Милано. През това време Trussardi също вплита своето чувство за красота и функционално качество в дизайна, създавайки предмети за лична употреба, както и елегантни велосипеди и обновявайки стила на мотоциклетите, интериора на колите и дори интериора на самолетите. Това естетично упражнение позволява на компанията през 1980 г. да придобие значението за създаване на тотален дизайн.

Това изпраща идеята на Palatrussardi до необходимостта от по-голям обхват на културни събития през 80-те. И това също я препраща към по-широк набор от продукти във всички модни полета като специфични линии като Trussardi дънки, спорт, детски суичъри, огърлици, бандани, очила и парфюми.

През 1990г. компанията се превръща в корпоративна група, развивайки международна група от бутици. Но над всичко стои приоритета от конкретна реализация от лична глобална философия на стила Trussardi, минавайки през възвръщане на Palazzo Marino alla Scala и създаването на Fondazione Nicola Trussardi, с мисията за разстилане на постоянна култура във всички тези аспекти и езици.

През 1999 г. Beatrice и Francesco Trussardi доближават целта от непрестанно движение напред и създаване на дъщерни компании, като много бързо обучават свой собствен персонал, което генерира нови идеи и създава възможност за тяхно собствено развитие.

Мениджмънтът на групата добива динамика, иновативност, развитие с бързината напроменящите се времена. /Log.bg