Комисията по развитие към ЕП решава за Румяна Желева

Координаторите на политическите групи от комисията по развитие към Европейския парламент, която провежда изслушванията на номинираните за еврокомисари в комисията „Барозу 2”, не успяха вчера да дадат единодушна оценка за компетентността на Румяна Желева, съобщават световните медии.
По тази причина днес на извънредно заседание комисията в пълен състав ще решава чрез гласуване дали да подкрепи българския кандидат или да поиска смяната му. Това се е случвало само веднъж до сега – преди 5 години, когато на Италия се наложи спешно да замени скандалния си кандидат Роко Ботильоне с Франко Фратини.

След закритото заседание снощи представителите на ЕНП се въздържаха от коментари, а социалистите заявиха, че за тях проблема с компетентността на Желева остава. Неясна остана и позицията на либералите, чиито кандидат Нели Круз днес ще бъде подложена на повторно изслушване при закрити врати. Анализатори посочват, че те вероятно ще се опитат да постигнат споразумение с десните от типа „Желева за Круз”. Зелените също остават резервирани към Желева.

На заседанието на комисията по развитие няма да бъде обсъждан казусът с декларациите на Румяна Желева, а само въпроса за нейната компетентност да поеме поста на еврокомисар по международно сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи. На свое заседание вчера правната служба на Европейския парламент я оневини по всички обвинения, касаещи изрядността на подадените от нея декларации и евентуален конфликт на интереси. От ЕНП застанаха твърдо зад българския кандидат, обявиха, че няма да оттеглят кандидатурата й, и тя ще стане еврокомисар. ЕНП обаче има едва 10 от общо30-те места в комисията по развитие. Останалите са разпределени между социалисти, либерали, зелени, консерватори, крайно леви и независими, повечето от които споделиха първоначалната оценка за Желева./КРОСС/