Комисията по земеделие одобри сумите за разпределяне на премиите за тютюн

В най-кратък законов срок ще свикам заседание на УС на Фонд „Тютюн”, за да гласуваме решението на Комисията по земеделие, и веднага след това ще го внеса за одобрение на Министерски съвет, каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.
С днешната съвместна среща целим да постигнем максимална прозрачност и справедливост на решението, заяви министърът и допълни още, че след полученото разрешение от ЕК за изплащането на тези средства за 2010,  няма да допусне  провал и грешки при разпределянето на премиите.

По време на заседанието бяха обсъдени пет варианта за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен тютюн от реколта 2009 г., за която е определен финансов ресурс от 116 млн. лв. На срещата присъстваха народни представители от Комисията по земеделие, членове на УС на Фонд „Тютюн” и тютюнопроизводители на едролистен и дребнолистен тютюн.

Първото предложение за премиране, което бе обсъдено, разпределя средствата между четирите сортови групи по равно с премия от 2, 46 лв./кг. Народните представители от Комисията по земеделие одобриха предложението на Сдружението на тютюнопроизводителите дребнолистните сортове тютюни да бъдат субсидирани с по-големи суми. Дребнолистните сортове са „Басми” и „Каба Кулак” за кампания 2009, ще получат съответно по 3,29 лв. за килограм и 2,13 лв. за килограм. Едролистните сортове „Виржиния” и „Бърлей” ще бъдат субсидирани с по 1,30лв. килограм.