Комисар Димитров: В Бургас няма монопол над наркопазара

policia8Заловеният за отглеждане и разпространение на марихуана бургазлия Цветомир Иванов не гравитира към местни престъпни наркогрупи – факт, сочещ че на територията на Бургас не съществува монопол на наркоразпространение, заяви директорът на ОДМВР – Бургас Милен Димитров, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

На 25 годишния бургазлия е повдигнато обвинение за отглеждане, производство и пласиране на наркообразуващи култури / чл. 354 А и В от НК/ , като наказанията предвидени в законовите текстове са съответно : лишаване от свобода за срок от 2 до 5 години и глоба от 5 000 до 10 000 лв. и лишаване от свобода за срок от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Предстои гледане на постоянна мярка спрямо Цветомир Иванов от състав на Бургаски окръжен съд.
При проведената преди три дни акция от служителите от сектор “Борба с организираната престъпност” към ОДМВР Бургас и Четвърто Районно управление на МВР Бургас, под прякото наблюдение на Окръжен прокурор Жанет Красимирова, в частен апартамент в к-с “Меден Рудник” – бл. 482 вх. В ет. 6, нает от 25 годишния Цветомир Иванов от Бургас, е установено, че жилището е оборудвано за отглеждане на марихуана, съхранение на други видове наркотични вещества и тяхното разпределение на единични дози за улично разпространение. При задържането си, при излизане от апартамента Цветомир се опитал да избяга и оказал яростна съпротива, което наложило използването на физическа сила и белезници. При опита си да осуети ареста Цветомир Иванов се самонаранил, блъскайки главата си в стената, но след медицински преглед е установено, че опасност за живота му – няма. Извършен му е личен обиск, като са намерени и иззети пакетчета хероин.
В наетия от Цветомир Иванов през месец септември апартамент в к-с “Меден Рудник” са открити над 50 саксии с канабисови растения, поставени в специално пригодена с инсталации за проветрение, осветление и сушене на марихуана стая, както и 130 гр. амфетамини, 60 гр. хероин, 50 грама суха тревна маса / марихуана/и 10 грама кокаин – в друга стая, оборудвана за разфасоване на дрогата в дози за улично разпространение.
По време на задържането е констатирано, че Цветомир Иванов е ползвал лизингов джип “Сузуки гранд витара”, без да има официални трудови доходи, като месечната му лизингова вноска е в размер на 2 300 – 2 400 лв.
При извършения обиск в жилището на Цветомир Иванов, обитавано съвместно с родителите му и намиращо се в к-с “Лазур”, са открити и иззети :найлоново пликче с 30 таблетки, реагирали при извършения полеви наркотест на амфетамини, пликче с бяло прахообразно вещество /реагирало на метамфитамин/ и пликче с бяло прахообразно вещество / реагирало на хероин/, както и сгъваем нож по чието острие е открит метамфетамин.
Акцията на полицейските служители спрямо наркодепото в к-с “Меден Рудник” е планирана и проведена дни след влизане в сила на условната присъда на Цветомир Иванов. Тя е постановена от състав на Бургаския окръжен съд отново за пласиране на наркотични вещества. Цветомир Иванов е получил “шест месеца лишаване от свобода – условно с 3 годишен изпитателен срок”, като присъдата е влязла в сила от понеделник – 30.11.2009 год.
БГНЕС припомня, че Цветомир Иванов е задържан на 17.06.2009 год. от служители на Пето Районно управление на МВР Бургас в района на бл. 15 в к-с “Изгрев”, като при извършения личен обиск са открити и иззети 18 торбички с жълтеникаво прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин, 18 розови и бели таблетки, също реагирало на амфетамин и три торбички с марихуана. В резултат на това състав на Бургаския окръжен съд му е постановил условната присъда. /БГНЕС