Комбиниране на глина и растения

Глината може да се разтваря не само с вода, но и с урина, кисело мляко, билкови отвари и настойки. От получената смес се приготвя полутечен или по-сух пластир, който се поставя на болното място. Към глината могат да се добавят и сокове от пресни зе­ленчуци: цвекло, зеле, краставици, чесън, хрян, ко­пър — така пълноценно се използват лечебните свойства на въпросните зеленчуци. Често се добавят и смлени диви кестени (накисват се за 1-2 денонощия във вода, след което лесно се смилат).

Дивите кестени са горчиви и не стават за ядене, но са подходящи за лечение на разширени вени, женски и стомашно-чревни болести, радикулит, болки в ста­вите, чернодробни заболявания, шийна остеохондроза, хемороиди и др. — от смлените плодове, черупки и листа се приготвя отвара, която се смесва с глина. Пластир от тази смес, поставен на челото и слепоо­чията, помага при ниско кръвно налягане, а поставен на тила — при високо кръвно. При мигрена се прави компрес на темето. Смята се, че е най-добре пласти­рът да се превързва с черна памучна или ленена кър­па. При болки в сърдечната област, нервни разст­ройства, свързани с вегетативно-съдовата дейност, неврози и стрес помага компрес, поставен малко по-ниско от подмишницата, от лявата страна.

С такива компреси разнесохме сраствания в ко­ремната кухина на моя близка, оперирана от перитонит. Раздразнителните и избухливи хора също могат да използват тази смес — през нощта се слагат пластири на дясното подребрие — така жлъчката не се зас­тоява и не се натоварва черният дроб.

Ако имате разширени венозни капиляри на носоглътката и често ви хващат настинки, трябва два пъти на ден — преди обяд и вечеря или преди лягане — да правите превръзки на челото с глина, смесена с кисе­ло мляко, просо, ръжен хляб и ситно нарязани прес­ни или кисели краставички. Тази превръзка ще ви бъ­де от голяма полза по време на грипните епидемии. За разнасяне на запушвания на дълбоките вени се втриват няколко капки терпентиново масло на проб­лемното място, отгоре се налага глинен пластир, а накрая се превързва с червен вълнен плат, напоен в солен разтвор. Червената вълна подобрява и ускоря­ва лечебния процес.

Ако правите компрес, трябва да използвате за пок­ритие специална хартия, а не найлонови пликчета. Глината може да се замени с извара, която също изтегля през кожата всички нечистотии и се комби­нира много удачно с различни зеленчукови сокове и растения.