Кой ще гласува „за“ и кой „против“ промените в правителството

В сряда ще се гласуват промените в правителството. Това заяви Красимир Вълчев – съпредседател на ПГ на ГЕРБ в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Той допълни, че във вторник вечерта ще има заседание на ПГ на ГЕРБ и тогава ще стане ясно, дали Илиян Михов ще бъде в сряда в България.

В 20-годишната история на прехода, никога не е правена такава сериозна рокада в кабинета на 6-я месец, което не е добър знак, коментира Петър Курумбашев – депутат от Коалиция за България. Той посочи: „В печеливши отбори смени не се правят“. Странно е, защо като се сменя външния министър, трябва да се правят промени и в икономическия екип, заключи Курумбашев.

Четин Казак – депутат от ДПС отказа да даде конкретен отговор на въпроса, дали ще подкрепят промените в правителството: „Конкретният отговор ще бъде даден, след заседанието на ПГ на ДПС във вторник“. Той посочи, че гласовете на ДПС нямат значение в този случай, защото е ясно, че промените ще бъдат одобрени от мнозинството в НС“. По думите на Четин Казак, по-важно е, че в деня, в който се навършват 6 месеца от сформирането на правителството, помените ще бъдат повод да се направи първата равносметка за работата му и сериозен анализ. Четин Казак посочи, че поканата към Илиян Михов показва, че в икономическия екип на премиера има сериозни пропуски.

„Атака“ ще подкрепи помените в правителството, но все пак, това е еднопартийно правителство, посочи Димитър Стоянов от „Атака“. Той допълни, че в този случай политическата отговорност се носи от страна на министър-председателя. По думите му, от Атака смятат, че ремонтът на кабинета е нормална европейска практика. „Това е само за доброто на българския политически живот“, посочи още Стоянов.

Синята коалиция има становище за подкрепа на направените промени. Действително те са към добро. Това коментира Румен Христов – депутат от Синята коалиция. Той изрази притеснение, че тези промени не са били обявени и съгласувани с партньорите от Синята коалиция. „Оценяваме промените като по-добро структуриране на Министерски съвет и като личности, които биха били от полза за правителството и за държавата като цяло“, уточни Христов.

Ние няма да участваме в заседанието на Парламента. Ние имаме категорична и ясно позиция. Тези промени са продикутувани от провала ни в кандидатурата за еврокомисар. Това декларираДимитър Чукарски от РЗС. „В момента имаме пожарна ситуация, в която се търсят варианти, нещата да бъдат закърпени. По някакъв начин в деня, в който се навършват 6 месеца от съставянето на правителството нещата да се позамажат, понапудрят, поразкрасят“./КРОСС/