Кого е настъпил Боби Цанков?

Той не можел да каже, че се гордее с бурния си живот в престъпния свят, но във всеки случай не съжалявал за нищо, изповяда Боби Цанков през ноември в телевизионното предаване „Горещо“. Във връзка с участието си през последните години в редица съмнителни радио и телевизионни игри Цанков си навлече 72 съдебни иска по обвинение в измама, немалко врагове и няколко покушения. А откакто преди два месеца излезе книгата му „Тайните на мутрите“, той присъстваше постоянно на телевизионния екран и в другите медии.

Мутра или не?

Цанков се хвалеше, че имал добри контакти с редица легендарни мутри, като винаги изтъкваше, че той самият никога не бил участвал в престъпните им дела, но те го приемали като приятел в своите редове и говорели открито в негово присъствие.

Доколко думите на убития Цанков отговаряха на истината, е трудно да се каже. Трагичният му край, напомнящ силно на убийството на „хроникьора на мафията“ Георги Стоев през 2008 г., навежда обаче на извода, че той трябва да е настъпил и то доста яко някои хора. Разследващите органи не изключват и други мотиви, като например вражда между различни групи в наркомафията.

През ноември Цанков изпорти пред полицията наркотрафикантът Стефан Бонев за това, че лично го бил заплашил. Въпреки че веднага след убийството на Цанков Бонев побърза да заяви, че няма нищо общо със случая, той беше временно задържан; също както и Красимир Маринов, известен като Големия Маргин.

Отново безнаказаност

„След последните големи полицейски операции очаквахме, че ще се случи нещо такова“, заяви вътрешният министър Цветанов, имайки предвид убийството на Цанков. Властите реагираха на засилването на престъпността преди Коледа с вълна от арести. 27 души, членове на бандата на „Наглите“, бяха вкарани в ареста. Министър Цветанов уверяваше, че доказателственият материал стигал, „за да бъдат осъдени от всеки европейски съд“, но 22-ма от тях бяха освободени още на следващия ден./DW-World/