КНСБ: Въпреки споразумението, ръководството на „Ремотекс“ АД – Раднево уволнява работници

След проведените протестни акции на синдикалната организация на КНСБ и на целия колектив в дружеството „Ремотекс“ АД – Раднево по повод неизплатени заплати, мениджърският екип предприе репресивни действия и освободи протестиращи работници, направили изявления чрез медиите, съобщават от КНСБ. След проведените протестни акции бе подписано споразумение за изплащане на дължимите работни заплати като до 22.01.2010 трябваше да бъдат изплатени работните заплати и аванса за м. ноември 2009 г. Към днешна дата се дължат и аванса и работните заплати за м. декември 2009 г., както и аванс за м. януари 2010 г.

В началото на тази седмица от стачния комитет бе уведомен мениджърския екип за започване на ефективни стачни действия от понеделник – 08.2.2010 г. От тази сутрин изпълнителният директор г-н Чорчопов отправя заплахи към колектива на фирмата и синдикалните активисти като декларира, че всички участници в днешното общо събрание на колектива и тези, които стачкуват ефективно от 08.02.2010 г., ще бъдат уволнени от фирмата.

С тези действия изпълнителният директор на фирмата нарушава чл. 43 от Конституцията на Република България, както и международни конвенции, ратифицирани от Република България. Във връзка с тези действия на изпълнителния директор, ръководството на КНСБ се обърна към собствениците на дружеството г-н Спахиев, притежаващ 42%, г-жа Калчева – съпруга на бившия кмет на Русе и министър на правосъдието в правителството на Симеон Сакскобургготски, притежаваща 29%, както и г-н Галин Неделчев от Русе, притежаващ също 29% за спешна среща и с настояване мениджърският екип на „Ремотекс“ АД-Раднево, назначен от тях да спазва трудовото законодателство и гарантираните чрез Конституцията граждански права на работещите във фирмата./КРОСС/