Книга за италианската мода

С представянето на книгата “Световната мода“, част трета, бяха закрити дните “София поздравява Рим” във Вечния град.

Дните на българската култура в Рим се проведоха от 18 до 29 юни и бяха организирани от Асоциация „Феникс“ на Жана Яковлива и от Българската Културна Академия “Борис Христов”. Събитието бе посветено на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Италия.
Книгата е посветена на еволюцията на италианската мода и е издадена на английски и на български език. В нея проф. Любомир Стойков е събрал автентични интервюта с известни светила на италианския моден дизайн като Джована Ферагамо, Санто Версаче и Джанфранко Фере.

Предговорът на книгата е написан от посланика на Италия в България Стефано Бенацо. Книгата бе представена от консула на България в Рим Мариана Бояджиева.
Освен римската премиера на книгата, по време на вечерта бе организирано и ревю на млади български дизайнери: модна къща “Рошавата гарга” с дизайнер Албена Александрова, модна къща “Миро” от Пловдив с дизайнер Мирослав Стамов.

Ревю изнесе и известната дизайнерка Жана Жекова.
На събитието в градините на Кастел Сант’Анджело дойдоха българският посланик в Италия Атанас Младенов и първият ни секретар в посолството ни в Рим Васил Петков, а специален гост бе културният съветник към община Рим Умберто Кропи.
В дните на българската култура в Рим участваха още Драгомир Драганов, певицата Нина Николина и Калин Вельов, както и балет „Аркадия“. /ProntoSofia