Ключови номинации за новата ЕК

Европейският парламент започва от днес изслушването на 26-те номинирани на ключови позиции в Европейската комисия, ръководена от Жозе Мануел Барозу.

Франс прес представя ключовите фигури, повечето то които през следващите пет години може да отговарят за икономиката, област, в която ЕС, най-големият пазар в света, има най-голяма влияние както в Европа, така и извън нея. Парламентът не може да отхвърли номинацията на отделни комисари, но може да гласува на 26 януари против цялостния състав на Комисията. Една трета от кандидатите за еврокомисари са жени и те бяха номинирани от лидерите на 27-те държави членки на Евросъюза.

Катрин Аштън (Великобритания) – външен министър и първи заместник председател на ЕК
53-годишната бивша еврокомисарка по търговията беше изненадващо номинирана като първи ръководител на външната политика на ЕС въз основа на Лисабонския договор за реформи, влязъл в сила през декември. Избирането й на апетитния пост предизвика въпроси на учудване: „Кати, коя?“ сред евроскептиците, които се притесняват, че тя няма дипломатически опит. Участието й на младини в антиядрено, крайно ляво движение също предизвика противопоставянето на британската консервативна опозиция, която се очаква да дойде на власт тази година.

Мишел Барние (Франция) – Вътрешен пазар
Член на дясната партия на френския президент Никола Саркози Съюз за народно движение, бившият министър на земеделието се бори за втори мандат като еврокомисар. Между 1999 и 2004 г. той отговаряше за регионалната политика. Противоречивата му номинация беше последвана от среднощна телефонна дипломация от страна на Саркози, за да попречи на съгласувана кампания на Великобритания, целяща да предотврати лондонското Сити, където са съсредоточени 80% от финансовите услуги в Европа, да бъде повлияно от французите. Те отчаяно се опитват да обуздаят банкерите, които обвиняват за най-дълбоката рецесия в Европа от Втората световна война.

Оли Рен (Финландия) – икономическите и паричните въпроси
47-годишният финландец, който преди това отговаряше за разширяването на ЕС, е известен със своята дискретност, чувство за хумор и любов към футбола. Като ръководител на ресора по икономическите и паричните въпроси той ще трябва да съсредоточи всичките си умения, усъвършенствани на Балканите, за да убеди държавите да овладеят разходите си в условията на растящи дефицити и дългосрочни дългове.

Карел де Гухт (Белгия) – търговия
Белгия вече извади един заек от шапката с номинацията на Херман Ван Ромпьой за първи постоянен председател на Европейския съвет. 55-годишният либерал Де Гухт ще води преговорите с Индия, с държавите от Югоизточна Азия и Канада за сключване на споразумения за свободна търговия, които могат да донесат милиарди евро всяка година. Той ще представлява ЕС и в преговорите от Доха на Световната търговска организация за нов глобален пакт. Бивш външен министър, той предизвика дипломатическа криза миналата година между Белгия и бившата африканска колония Демократична република Конго и напрежението остава високо.

Хоакин Алмуния (Испания) – конкуренция и заместник председател на ЕК
61-годишният социалист Алмуния ще бъде ключов стълб във втория мандат на Барозу. Неговият ресор е един от най-желаните, тъй като дава права в областта на борбата с тръстовете и картелите, от които бяха засегнати едни от най-големите компании в света като Майкрософт и доведе до глоби за милиарди евро. Юрист и икономист преди това Алмуния ръководеше икономическите и паричните въпроси.

Румяна Желева (България)
40-годишната Румяна Желева е външен министър на България от юли. Бившата евродепутатка ще трябва да се защитава от слуховете за връзки между съпруга й и организираната престъпност. /БГНЕС