Клетъчна козметика

Като ембрионални донори най-често се използват клетки на овце, крави, свине, кокошки Днес на козметичния пазар има доста средства с маркировка cellular – „клетъчен“. Какво имат предвид фирмите производителки? Някои имат предвид, че въпросният препарат действа на кожата на ниво клетка, но нали така работи всяка ефективна козметика! За други това е декларация, че козметичното средство съдържа екстракти от растителен произход. И едното, и другото, строго погледнато, не е коректно, защото терминът „клетъчна козметика“ на практика е приложим само към много тесен кръг козметични средства, съдържащи ембрионални клетъчни материали, предимно животински.

Всички тези средства са предназначени преди всичко за зряла кожа. Те подпомагат обновяването на клетките, регулирането и стимулирането на обменните процеси в тях, повишават способността за задържане на влагата, стимулират растежа на активността на фибропласта /водещия компонент в образуването на колаген и еластин/. В резултат кожата изглежда значително по-млада, бръчиците стават практически невидими.

Известно е, че имунната система отхвърля всякакви чужди клетки. Затова те не само не могат на оказват благоприятно въздействие на организма, но дори обратно – могат да предизвикат силна алергична реакция. Установено било обаче, че клетките, взети от животински ембрион на определен стадий от неговото развитие, не предизвикват негативна реакция. Именно такива клетки се използват в клетъчната козметика.

Средствата за красота от този клас били създадени в Швейцария на основата на ембриони на овца. За баща на клетъчната терапия се смята швейцарският учен Пол Нейханс. През 50-те години на миналия век, след четири десетилетия практика, на Световния конгрес на ендокринолозите той демонстрирал успешността на метода.

Днес в качеството на донори за клетъчната козметика се използват клетки на крави, свине, кокошки. Най-предпочитани доставчици на ембрионален материал обаче си остават овцете /най-чистите животни и в екологичен, и в епидемиологичен план/. Тайната е проста: плацентата на тези животни по своя строеж е най-близка до човешката. Съдържанието на белтъчини в нея е над 80%, на мазнини – под 10%. При това тя е богата на аминокиселини, лецитин и съдържа много витамини.

Съществуват стандарти на Европейската и Американската асоциация на тъканните банки, които гарантират безопасност на потребителите, регулирайки процеса на производство на вещества на основата на ембрионални клетки. Тази продукция естествено е ексклузивна, затова не може да струва евтино.

Лекарите уверяват, че клетъчната козметика не предизвиква привикване, а подмладената кожа дълго време радва очите. Естествено след известно време е желателно курсът да се повтори, за да се изтрият от лицето новите стресове./БЛИЦ/