Кишниш, кориандьр — Conundrum sativum L. Сем. Сенникоцветни — Umbelliferae

Разпространение. Расте из посевите като плевел главно в Югозападна България. Култивирано растение.

Описание. Едногодишно тревисто растение с кухо, цилин­дрично и разклонено стъбло, високо до 1,30 м. Коренът е вретено­виден, с множество разклонения. Долните листа са с дълги дръжки, текоперести, дълбоко нарязани, като средните и горните са двойно-перести, с къси дръжки и заострени. Цветовете са бели, бледоро­зови, виолетови или жълти, събрани в съцветие сенник. Чашката е петзъбчеста, с петлистно венче и 5 тичинки. Плодът е кръгъл, с 12 надлъжни ребра. Той е двусеменен, жълтеникав, с характерна приятна миризма. Зелените части на растението миришат неприятно,, което се дължи на дециловия алдехид. Цъфти през юни—юли. Ме­доносно растение.

Използуваема част. Плодовете (семената). За събира­нето им растенията се жънат рано сутрин, по роса, за да се избегне оронването. След жътва стъблата се сушат и се вършеят. Изсуше­ното семе е с жълтеникавокафяв цвят, с характерна миризма при дъвкане и със сладникав вкус. Опакова се в конопени или книжни торби. Допустима влажност 12%. Запазва се в сухо и проветриво помещение. Изнасяна билка.

Химичен състав. До 1,2% етерично масло (което се съ­стои от линалол, d-а-пинен, (3-пинен, n-цимол, дипентен, а-терпи-нен, у-терпинен, терпинолен, а-феландрен, р-феландрен и др.), борнеол, гераниол, малко количество алкалоиди, мазнини, бел­тъчини, борнилацетат, децилов алдехид, оцетна и децилова кисе­лина и др.

Лечебно действие и приложение. Билката улес­нява храносмилането, действува болкоуспокоително, газогонно,. откашлювателно.

Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, газове, диария, дизентерия, кашлица, задух, повръщане и др.

Външно билката се прилага против различни възпаления, ци­реи, гнойни рани и др. (за налагане). Във ветеринарната медицина, се предписва против глисти по добитъка.

Начин на употреба. 2 супени лъжици плодове от киш­ниш, леко счукани, се заливат с 400 г вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Прецедената отвара се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.