Кисел трън, царско дърво — Berberis vulgaris L. Сем. Киселтрънови — Berberidaceae

Разпространение. Среща се из сухите и каменливи места, храсталаците и покрайнините на горите в цялата страна.

Описание. Многогодишен бодлив храст, разклонен и висок до 3 м. Коренът е добре развит, с тъмножълта кора. Листата са с къси дръжки, яйцевидно продълговати, назъбени, с мрежесто жил-куване, събрани в кичури. През есента листата добиват червенока-фяво оцветяване. Цветовете са жълти, с дръжки, излизащи от паз­вите на листата, събрани в гроздовидни съцветия, с шестлистна чашка, шестлистно венче и 6 тичинки. Плодът е червен, с кисел вкус, продълговат, с 2—3 семена в него. Цъфти през май—юни. Медоносно растение.

Използуваема част. Корените и кората им. Берат се наесен, след узряването на плода, октомври—ноември, или напро­лет, преди развитието на растението, при започване на сокодвиже-нието (март—април). Корените се изваждат и се измиват, веднага се обелват от кората и се сушат на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената кора е тъмножълта, а корените — жълти, без миризма и с горчив вкус. Опаковат се в чували. Допустима влажност 12%. Запазват се на сухо и проветриво място. Изнасяна билка.

Химичен състав. Билката съдържа алкалоидите бербе-рин, оксиакантин, жълто багрило, дъбилни вещества, слуз и др.

Лечебно действие и приложение. Билката про­явява жлъчогонно, противовъзпалително и кръвоспиращо действие.

Българската народна медицина препоръчва киселия трън при болести на далака, при възпаление и камъни в бъбреците и пикоч­ния мехур, при чернодробни и жлъчни заболягания, за задържане на урината, при гной в урината, подагра, шипове, диарии, екзема, туберкулоза, скрофули, маточни заболявания и др. Външно той се прилага за бани при перде на очите и за гаргара при възпалени венци.

Плодовете се употребяват при болести на далака и черния дроб, както и при болки в стомаха, а листата — против диария и дизен­терия. Прилага се още в пивоварната и сладкарската промиш­леност.

Начин на употреба. 1 чаена лъжичка счукани кори (1 супена лъжица корени) от киселия трън се сипват в 500 г вода да врят 10 мин. След като отварата изстине, прецежда се и се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.