КАТ – ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ И ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия предимно с пешеходци. Относителният дял на загиналите пешеходци  достига до 36% от всички жертви на пътно-транспортни произшествия. Основна предпоставка е силно намалената светла част от денонощието и високата интензивност на движението на автомобили и пешеходци във вечерните и сутрешните часове. Участниците в движението не познават добре и подценяват рисковите фактори от намалената видимост. Това важи особено за младите водачи, без опит в зимното шофиране.

КАТ – Пътна полиция предоставя следните ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ към участниците в движението за безопасно поведение  и избягване на рисковите фактори и ситуации за тежки пътнотранспортни произшествия през есенно-зимния период

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци. В основната рискова група попадат главно мъжете на възраст над 50 години,  които носят тъмни връхни дрехи и пресичат пътните платна на необозначени места. Най-много злополуки с пешеходци стават между 17.00 ч. и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост от страна на водачите, неизправност на осветителните системи на автомобилите и неправилното поведение на пешеходците на пътното платно в същия момент.
1. НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСИЧАТЕ ПЪТНОТО ПЛАТНО!
Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е да го изчакате да премине и тогава да пресечете. Шофьорът на приближаващия автомобил не ви вижда в момента, в който вие виждате фаровете на автомобила му, а много по-късно, когато вече не може да спре и да ви предпази!
2 . ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
Между малките градове и съседните близки села вечер се движат пеш много хора. В най-голяма опасност са пешеходците, които се движат вдясно на пътното платно. Рискът е още по-голям, когато  пешеходецът е с тъмни дрехи, а настигащият ги шофьор е заслепен от фаровете на насрещно движещ се автомобил. За Вашата безопасност, ако се движите пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, незабавно напуснете пътното платно и изчакайте автомобилът да отмине.
3.  НЕ СЕ ПРИДВИЖВАЙТЕ НА АВТОСТОП!
Ако вървите извън населено място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили на автостоп. При тези опити, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в пътното платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете.
4. НОСЕТЕ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ!
За да бъдете видими за шофьорите, по възможност облечете светла връхна дреха, светлоотразителна жилетка или се обозначете със светлоотразител. Това особено важи за безопасността на децата.
5. БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не пресичайте на заснежено или заледено пътно платно, дори да ви се струва, че приближаващият автомобил се движи бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен.
6. БЪДЕТЕ ВНИМАТЕЛНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА!
При използването на градски транспорт, внимавайте да не попаднете под колелата на спиращото превозно средство. При слизане не се насочвайте веднага да пресичате пътното платното, за да не се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент е предприел изпреварване.
7. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ НЕ СЕ ДВИЖЕТЕ ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО!
Движещите се пеш при обилен снеговалеж или гъста мъгла са трудно забележими за шофьорите. За да не се стига до злополуки, не се движете по пътното платно.

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ВОДАЧИТЕ

1. НЕ ПЕСТЕТЕ СРЕДСТВА ЗА ПЪЛНАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛА!
Поддържайте в пълна изправност светлинните системи на автомобила си. Погрижете се да си осигурите подходящи зимни гуми с добър грайфер, да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките, да си осигурите вериги против боксуване, както и да проверите изправността на отоплението и устройството за измиване на предното стъкло.
2.  СКОРОСТТА  ВИНАГИ ТРЯБВА ДА Е ТАКАВА, ЧЕ ДА МОЖЕТЕ ДА СПРЕТЕ В  ЗОНАТА НА ВИДИМОСТТА!
Движете се с такава скорост, която да ви позволи да реагирате и да спрете без да загубите контрол над автомобила си в зоната, осветявана от фаровете. Спазвайте пътните знаци и ограниченията на скоростта.
3. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА ПРИ ПРЕМИНАВАНЕ НАД ПОДЛЕЗ!
Ако сте с включени фарове и приближавате към подлез за пешеходци, намалете скоростта до максимално безопасната, за да имате възможност да реагирате адекватно ако пред вас изневиделица се появи пешеходец.
4. ПРЕМИНАВАЙТЕ БАВНО И ПРЕДПАЗЛИВО ПОКРАЙ СПИРКИТЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ!
Това са местата, където концентрацията на злополуки с пешеходци е най-висока. По тази причина още преди наближаване на спирката на градския транспорт намалете скоростта и максимално увеличете страничната дистанция със спрялото превозно средство.
5. ПРИ  НАВОДНЕНО ПЛАТНО ИМА ОПАСНОСТ ОТ АКВАПЛАНИНГ, ЗАТОВА НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА!
При дъжд и мъгла намалете скоростта поне с още 20 км /ч  в сравнение с онази, с която бихте се движили по суха настилка вечер. Увеличете дистанцията двойно и не използвайте рязко спирачките. При висока скорост по наводнено пътно платно и износени гуми има риск от аквапланинг. Автомобилът става неуправляем, носейки се като водни ски върху водния клин между асфалта и гумите.
6. НЕ СЕ ДВИЖЕТЕ С ОПАСНА СКОРОСТ В “ТЪМНАТА ЗОНА”!
Когато превключвате от дълги на къси светлини, преди разминаване с насрещен автомобил, намалявайте непременно скоростта до такива граници, че да можете да спрете, в случай че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила Ви. Когато зрението Ви е затруднено от насрещните фарове, преди разминаването Вие попадате в “тъмна зона”, в която имате видимост само на съвсем късо разстояние пред автомобила.
7. НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ПРЕВКЛЮЧВАТЕ НА КЪСИ СВЕТЛИНИ!
Ако при разминаване водачът на насрещният автомобил превключи от дълги на къси светлини на повече от 150 метра разстояние, не превключвайте и Вие на къси светлини веднага, тъй като ще попаднете т.нар. “тъмна зона” в по-дълъг участък от пътя, което увеличава риска от ПТП.
8. ПРОГНОЗИРАЙТЕ ПОПАДАНЕТО В КОВАРНИ ХЛЪЗГАВИ УЧАСТЪЦИ!
През есента, особено сутрин, голяма част от пътищата се покриват със слана или скреж. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време  вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя заради специфичните въздушни течения. За по-сигурно намалете скоростта още преди навлизането върху моста. Вече навлезли в него, не употребявайте спирачките, а намалявайте скоростта с помощта на двигателя, без да форсирате, като не изключвате от скорост. Увеличете дистанцията от автомобила пред вас и не предприемайте изпреварвания.
9.  БЪДЕТЕ ОСОВЕНО ПРЕДПАЗЛИВИ В ПЪТНИ УЧАСТЪЦИ НА СЕВЕРНИТЕ СКЛОНОВЕ!
Когато през зимата при отрицателни температури управлявате автомобил по общо суха настилка, не се стремете към максимално разрешената скорост. Ако попаднете върху заледен участък, не задействайте рязко спирачките и не отнемайте изведнъж газта. При тези действия може да загубите управлението на автомобила. Правилно и безопасно е да запазите самообладание и постепенно, плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.
10. ПОВИШЕТЕ ВНИМАНИЕ, АКО ПЕШЕХОДЦИТЕ СА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ДЕЦА!
При управление на автомобила по хлъзгава настилка при застигане на дете или възрастен човек, които вървят по платното се отдалечете и плавно намалете скоростта.
11. БЪДЕТЕ В ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДПАЗИТЕ  ПЪРЗАЛЯЩИ СЕ  ПО УЛИЦАТА ДЕЦА!
12.  НЕ ПОТЕГЛЯЙТЕ НА ПЪТ ПРИ ПРОГНОЗА ЗА УСЛОЖНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО  И ОБИЛНИ СНЕГОВАЛЕЖИ!