Карамелизиран сладкиш

Продукти: 1 компот от ананаси, 4 яйца, 250 г пудра захар, 150 г кра­ве масло, 250 г брашно, 1 чаша бял ром, 1 лимон, 1 пакетче суха мая за хляб; за карамела: 125 г пудра захар
Ананасите от компота се изваждат и се отцеждат. Захарта за караме­ла се разтопява в тенджерка с 4 супени лъжици вода. Вари се, докато ста­не светъл карамел и се изсипва в тавичка за торта с диаметър 23 см. Та­вичката се накланя на всички страни, за да може карамелът да облее цялото дъно и вътрешните стени. За да не се стегне карамелът по-рано, необходимо е тавичката да бъде затоплена предварително. Преди да е из­стинал карамелът, на дъното се слагат 5 парчета от ананас. Останалите парчета се разбиват с миксер.
Яйцата се разбиват със захарта и към тях се прибавя разтопеното мас­ло. Разбърква се добре и се слагат пресятото през гъсто сито брашно, половината от рома, сокът от лимона, моята за хляб и пюрето от ананаси. Всичко се разбива заедно, докато се получи еднородна смес. Изсипва се в тавичката и се пече в предварително загрята фурна 40-45 мин на 180 °С. Проверява се дали е опечено, като се пробожда с игла за плетене. Ако иглата излезе суха, сладкишът е опечен. Изважда се и се оставя да изсти­не, преди да се извади от тавичката. ЗаЛива се със сока от компота или с останалия ром. Сервира се студен.