Караджич: Това което преживя семейството ми е идентично на Гестапо

В ексклузивно интервю за „Вечерне новости“ бившият босненски лидер Радован Караджич обяснява защо е избрал да се прикрива под името Дабич, защо е подписал комедията си с името ДабаШон- (DaBA?on), как избухна войната в Босна и Херцеговина, а също така и за предстоящия процес в Хага. В интервюто Караджич говори много за Изетбегович (Алия Изетбегович президент на Босна и лидер на босненските мюсюлмани), но нито дума за Милошевич и Ратко Младич.

„Онова което моето семейство, приятелите ми и много невинни хора преживяха по време на моето укриване е идентично на Гестапо“. С това изречение, един от най-издирваните от Хага военнопрестъпници и първият президент на Република Сръбска Радован Караджич започва ексклузивното си интервю. След година и половина прекарани в затвора в Швенинген в Хага и в подготовка за „процеса на века“, за първи път след 13 години мълчание той намери време за да говори пред сръбското издание „Вечерне новости“. „Не става въпрос само за семейството, но и за другите съвсем невинни хора, приятелите, даже и за непознатите хора несправедливо обвинени, че са ми помагали. На пример Йеремия Старовлах и синът му Александър едва преживяха, много други пропаднаха психически, икономически и семейно. На тези хора и на моето семейство, онези които ме издирваха и аз дължим много. Защото тези изпитания са незаслужени и неприемливи в цивилизования свят“, казва Караджич и дава пример с брата на Бин Ладен. „Братът на Бин Ладен прави търговия със западния свят и това може би е нормално. Синовете на военните лидери в нашия конфликт се занимават с политика и въртят бизнес, а моето семейство премина през ада“, подчертава той.
Караджич обяснява и за времето докато се укривал. „Дълго време се движех далеч от градовете, семейството си и приятелите. Известна време, докато това позволяваха законите, бях със сериозна охрана. След това трябваше да бъда сам, но за рутинните проверки са необходими убедителни документи. Така стигнах до името Драган Дабич. В словенската митология съществува бог Дабога – Дабе и чисто шеговито избрах фамилията Дабич. Ръкописът на комедията „Ситовация“ е подписана като Даба Шон. А това име дава възможност да се прочете и като „Da, ba? on“ (точно той). Бившият босненски лидер твърди, че не е имал сериозни проблеми при укриването на самоличността си. „Нямах случай някъде в Сърбия да разкрият самоличността ми. Бях примерен гражданин, не преминавах улицата на червено, избягвах ситуации в които трябва да се свидетелства и никому не бях интересен. Трябваше да работя за да живея и затова ми бе необходима идентичност“, разказва историята си Караджич и обяснява как съвсем сам е създал новия си живот. „Така стана, че тръгвайки съвсем от нулата, без минало и лична история, като съвсем нов човек, създадох си няколко стотин добри приятели. Въпреки всички неприятности в Белград това все още е възможно и това ми припомня на Белград от преди 1978 г. Това бе Белград какъвто нямаше по света. Би било добре гражданите на Белград отново да намерят мир и да не позволяват призмата на политиката да нахлува в живота им, семействата и приятелите им“. Караджич не разказва до край историята си как е бил открит и арестуван. „За това не знам много, освен това, че ги усетих в началото на юни. Мислех си обаче, че прекалявам. Когато бяха вече сигурни кой съм не чакаха дълго време“, кратко обяснява Караджич.
В интервюто си той отново говори за Ричард Холбрук и неговата роля и споразумението което бил подписал с него. На въпрос как му изглеждали преговорите и дали наистина е вярвал Караджич казва: „Той много сериозно мислеше над всичко, което работеше с нас. С голямо уважение говореше с нас и това се вижда от записите в дневниците, от срещите ни. Не разбирам защо риториката му би била различна, независимо от това, че ни каза, че известно време тя ще бъде остра. Убеден съм, че щеше да изпълни задължението си, ако можеше. Но това той няма да признае, а това не е хубаво. Преди всичко той бе прагматик, упорит, но и осъзнаваше и истинският характер на конфликта. Напълно бе наясно, че ние не сме „военнопрестъпници“. В противен случай нямаше да преговаря с нас.“ По нататък той обяснява и за Дейтънското споразумение как след дълга работа с Холбрук и пълно разбиране са поставени основите на това споразумение, първите шест принципа, които според него сериозно са променени от американска страна. „Някой истини, които Холбрук съобщи на мюсюлманите в Босна и днес съществуват и ще остане така, докато не стане ясно, че нищо не може да се променя без консенсус. Нека някой да се опита да ограничи или премахне Фландрия, Каталуния, Северна Ирландия или който и да е кантон в Швейцария“, казва Караджич. Според него Алия Изетбегович им е подсказал идеята за създаването на Република Сръбска. Той вярва, че войната в Босна е могла да се избегне. „За нас най-добрата опция беше оставането на Югославия, колкото и малка да бе тя. Това бе и становището на САЩ до края на януари 1991 г. Тогава нещо стана с Изетбегович, той бе подложен на натиск и се започна насилствено искане за независимост. Преди това не сме имали други планове, които не биха били приемливи за който и да е от новата общност“, припомня си още бившият босненски лидер.
В края на интервюто си Караджич говори и за процеса в Хага. „Защитата ми ще се основава на истината, на изнасянето на възможно най-много истина. Съвсем на ясно съм, че „общо приетото право“ обръща по-малко внимание на истината, а повече на аргументите на обвинението. А истината ще я види целият свят, тя е противоположна на картината, която бе създадена. Затова този процес е част от Божията правда и ще разясни и осветли цялата криза“, подчертава Караджич. Той изрази задоволство от начина по който се третират затворниците в Швенинген. „Сред хората не срещнах изнервени и нетърпеливи лица. Спокоен, доволен и цивилизован свят. Има възможност и за спортуване и това нещо го използвах в часовете, когато не съм зает с подготовката на защитата си. Има достатъчно време и за разходка, художествени развлечения, но когато сам се защитавате, трябва да се откажете от тези неща. С други думи времето ми минава почти изцяло в работа,“ казва в края на интервюто си Радован Караджич.
БГНЕС припомня, че Караджич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления за ролята си във войната в Босна (1992-1995), при която загинаха 100 000 души, а 2,2 милиона напуснаха домовете си. Той не се признава за виновен. Караджич беше арестуван през юли 2008 г. в Белград след като се укриваше 13 години. /БГНЕС