Капон: Кой взе решение за затворниците от Гуантанамо?

kaponСофия /КРОСС/ Обществото има нужда от информиран избор за затворниците от Гуантанамо. Това заяви на пресконференция председателят на Единна народна партия Мария Капон. ЕНП излезе с позиция във връзка с приемането на затворници от Гунтанамо на българска територия, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Капон заяви, че липсва обществен дебат и публичност за решението – не е ясно дали то е съгласувано с НАТО и Европейския съюз и дали има заплаха за националната сигурност на България.

ЕНП питат кой от българското правителство е получил мандат да вземе решението, а също и дали българските правоохранителни власти ще могат да се справят с предизвикателството  да приемат подозирани в терористична дейност затворници.
Според ЕНП липсва информация и за правния статут на затворниците и дали за тях има влезли в сила осъдителни присъди. Според Капон  не се знае с какъв статут ще дойдат затворниците или дали те няма да бъдат изпратени в България като бежанци. Тя допълни, че голяма част от държаните в Гуантанамо са без легални присъди, което е основната причина затворът да бъде закрит. Това хуманитарно съображение било и в основата на кампанията на президента Барак Обама и многократно е защитавано от Европейския парламент.
Според ЕНП най-важното е обществеността да бъде на ясно какви ще са плюсовете и минусите за страната от приемането на затворниците. Мария Капон коментира, че по този въпрос от правителството все още мълчат. В същото време дебат няма и в Народното събрание.
Тя пропомни, че някои страни-членки категорично са отказали да приемат затворници от американския затвор, сред които е Швеция.