Каним US фирми за АЕЦ “Белене”

СОФИЯ. Ще поканим US компании да инвестират в големите ни енергийни проекти, включително и АЕЦ „Белене“. Това съобщи външният министър Румяна Желева пред АП. Българският дипломат номер 1 ще се срещне утре във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Очаква се Желева да разговаря и със специалния представител за енергийната политика в Евразия Ричард Морнингстар.
Кабинетът вероятно цели да намали зависимостта на България от руския газ, коментират анализатори пред АП. Сред първите стъпки на новото правителство в София беше преоценяване на съвместните енергийни проекти с Москва. Още не са ясни резултатите от този анализ. България също поддържа и строежа на газопровода „Набуко“, който предлагат САЩ.
Две са американските компании, за които се смята, че биха проявили интерес да инвестират в енергийни проекти у нас и по-специално в АЕЦ „Белене“. Първата е „Уестингхаус“, която вече участва и в търг за строежа на централа. Тя обаче бе отхвърлена и поръчката беше възложена на „Атомстройекспорт“. В същия търг желание да строят мощности на централата бяха заявили и от „Бехтел“. Възможно е двете компании отново да проявят интерес към изграждането на АЕЦ у нас, коментират енергийни експерти. За възможни кандидати се спрягат и AES, които вече имат сериозни инвестиции у нас. Компанията строи мощности в ТЕЦ „Марица-изток“ за близо 2 млрд. евро. Има и екоцентрали край Каварна.