Кандидатура на Жан Саркози разгневи Франция

Близо 7500 души, живеещи в парижкия квартал Ла Дефанс, подписаха петиция, с която протестират срещу назначаването на 23-годишния син на президента Никола Саркози начело на служба, занимаваща се с развитието на квартала, съобщи онлайн изданието на седмичника „Поан“, цитирано от ДПА.
„За да оглави такова учреждение, е необходима компетентност и опит“, гласи петицията. „Жан Саркози, молим те да завършиш обучението си по право и да изкараш няколко стажа в компании, преди един ден може би отново да се кандидатираш за този пост“, се казва в петицията. Тя е израз на широкото неодобрение, с което бе посрещната новината, че Жан Саркози е кандидат за председател на Съвета на директорите на службата, който се занимава с развитието на Ла Дефанс (EPAD).
Социалистката Сеголен Роаял, която бе съперник на Никола Саркози на президентските избори през 2007 г., заяви, че кандидатурата на сина му се базира единствено на семейните му връзки. Ако Жан Саркози не се казваше така, щеше ли да е кандидат за това място, каза Роаял.
Ла Дефанс е най-големият планово построен бизнес квартал в Европа и популярна туристическа дестинация с над 20 000 жители. Повече от 150 000 души работят там всеки ден. Сегашният председател на борда на директорите на EPAD Патрик Деведжиан напуска поста заради навършване на 65 години, пише БТА.
„Ние република ли сме?“, попита Роаял и допълни, че в една република хората заемат постове според способностите си, а не заради името си.
Друг неуспял кандидат от президентските избори през 2007 г., центристът Франсоа Байру, заяви пред „Монд“, че кандидатурата на младия Саркози на такъв важен пост е знак, че всички солидни опори, въз основа на които е създадена френската държава като принципи, приличие и разум се разпадат. Байру каза, че случващото се му напомняло за Римската империя.
Жан Саркози, който миналата година бе избран в общинския съвет на департамент О-дьо-Сен, един от най-богатите във Франция, защити кандидатурата си, като заяви, че познава всички въпроси, които са от значение за Ла Дефанс. Кандидатурата му ще бъде официално представена на 23 октомври. Следващото заседание на борда на директорите на EPAD е насрочено за 4 декември.
dariknews.bg