Как успешно да преминете интервю за работа

Как успешно да преминете интервю за работа

Интервюто за работа е един от най-съществените етапи на търсене на работа. Всеки пропуск при провеждането му може да ви коства загуба на желаната позиция. От огромно значение е не само да се покажете като истински професионалист, но и да демонстрирате комуникативни умения, да заявите желание за работа в екип.

Работодателят не просто се нуждае от специалист, който може да свърши тази или друга работа. Той търси някой, който да се впише идеално в екипа му. Ето защо е толкова важно да научите как успешно да се представите на интервю.

Как да се подготвим

Подготовката следва да започне веднага след като разберете, че сте поканени. Какво можете да направите?

Да изучите подробно цялата налична информация за компанията

За да разберете малко повече за това как да се представите точно във фирмата, в която се опитвате да получите позиция, не забравяйте да посетите уебсайта й и да проучите наличната за нея информация. Ако не сте го направили, преди да изпратите CV-то си, сега е моментът да отметнете тази работа.

Разгледайте дейността на компанията, вижте от колко години е на пазара, не забравяйте да потърсите информация и за нейните конкурентни предимства, а също така да запишете и запомнете имената на собственика, главния мениджър и други важни фигури. Това може да ви е много полезно. Разбира се, тази информация не се събира просто така, от чисто любопитство.

Демонстрирането на вашата осведоменост за работата на компанията по време на интервюто за работа ще покаже, че ви интересува живо къде ще работите, че се стремите към кариера в тази конкретна компания.

Освен това е хубаво да прочетете отзиви за компанията на специализираните за това сайтове. Не вярвайте веднага на всичко, което четете, особено на отрицателните мнения. Все пак вземете предвид различните сигнали.

Какъв е дрескодът за интервю за работа?

На този момент трябва да се обърне специално внимание, защото, както всички знаем – „по дрехите посрещат“.

Разбира се, изборът на стил на облекло трябва да е съобразен със сферата на дейност на компанията и позицията, за която кандидатствате. И все пак има общоприети норми: спретнато облекло, класически обувки, оскъдни аксесоари, подредени коси и добър маникюр, чанта или куфарче – всичко в делови стил.