Как различните стилове музика влияят върху човешкия организъм

Как различните стилове музика влияят върху човешкия организъм

Учените отдавна са отчели недвусмисленото влияние на музиката върху човешкия организъм и продължават да изследват коя музика оказва  положителен ефект върху нас и коя е по-вероятно да ни навреди.

Днес съществуват огромен брой музикални инструменти, с които се твори музика в различни стилове, като рап, реге, джаз, хип-хоп, клубна музика, метъл, кънтри, хард рок и други.

По какъв начин музикалните жанрове влияят на нашия организъм?

5-те фактора, които определят на влиянието на музиката са:

  • Ритъм.
  • Ниво на звука.
  • Резки спадове.
  • Използването на различни видове музикални инструменти
  • Високи и ниски честоти.

Рок музика

Проучванията показват, че действието на рок музиката върху човешкия мозък се проявява предимно в укрепването на емоциите и може да има както положителен, така и негативен характер. В същото време, музикалните парчета са в състояние да заредят човек с увереност и решителност. Естествено, не е тайна, че хард рока се възприема по-трудно от мозъка и понякога може да стане причина за увреждане на психиката, тъй като, при дълго излагане на подобни вибрации, човек започва да губи ориентация в пространството. Затова и лекарите не препоръчват да се злоупотребява със слушането на  хард рок и метъл.

Мелодичният рок, който е по-мек, би могъл да бъде полезен в известна степен, най-вече когато се слуша изпълнение на живо, за да се попият напълно вибрациите на различните музикални инструменти. Дори проучванията показват, че феновете на мелъди рока се отличават доста високи интелектуални способности и  биха могли да бъдат определени по-скоро като спокойни личности, особено ако слушат тази музика умерено.

Поп музика

Поп музиката може да повиши настроението и да подобри емоционалното състояние на човека. Днес непрекъснато се появяват нови парчета. В същото време, всеки сам може да определи какво ще му бъде полезно да слуша и кое не. Затова е необходимо да анализирате подробно емоциите, които предизвикват у вас различните мелодии, да определите каква емоция ви носят те. Защото не бива да забравяме, че музиката е духовна храна и е също от толкова съществено значение за организма ни, колкото и здравословното хранене.

Източник:  music-store.bg