Как дизайнерите промениха банята

Как дизайнерите промениха банята

Това което днес разпознаваме като стил и обзавеждане за баня се дължи много повече на дизайнери и експерти, отколкото на собственото ни разбиране. Няма как да бъде иначе, след като има толкова много различни мнения и предпочитания за стила в банята, и през последните 50 години дизайнерите просто отчитат всеки един детайл, който е необходим за създаването на красива и практична баня.

Не случайно днес имаме толкова много стилове за цялостно обзавеждане от които да избираме. Ретро стил, съвременен, викториански, рустикален (селски) стил, и т.н. Всичко те като визия отговарят на случили се кулутурни особености през изминалите години и векове, но и се базират на естествените потребности в банята. Така съчетанието дава на дизайнерите свободата да мислят и да предлагат решения за различните хора по света. Защото всеки един собственик разполага с определено пространство, с определен бюджет и възможности, а и има афинитет към един стил спрямо друг. Затова е важно да има по-голямо разнообразие.

Това разнообразие за което говорим не се базира само на цялостното обзавеждане за баня. То се характеризира и със своята насоченост към отделните детайли. Например плочките за баня. Днес можете да изберете гранитогресни плочки или керамични плочки, които имитират мрамор, без да се налага да плащате високата цена на мраморните плочки. Така ако предпочитате мраморна визия в банята, избирате този вид настилка и облицовка. Същото може да се каже и за смесителите в банята. Например омръзнало ви е да използвате хром финитура, тогава просто избирате златисти смесители, черни, бронзови и ги съчетавате с другите елементи в банята.

Дизайнерите и техния поглед в обзавеждането за баня е изключително важен от съвременна гледна точка. Днес хората търсят в банята повече спокойствие, здраве, максимална хигиена, за да може да се отпуснат от стреса, който ежедневието предлага. Те обаче не могат да си позволят да мислят и затова, поради което идва и ключовата роля на дизайнерите. Те използват своята методика, за да създават продукти за баня, които са красиви, практични, хигиенични и инсталирането им в банята я превръща в тази мечтана среда.