Как да тренираме правилно

Сигурен съм, че на по-голяма част от хората, които редовно посещават фитнес залата, неведнъж им се, е случвало да чуват думите „Не тренираш правилно”, „Правиш упражнението грешно” или „Това защо го правиш”. Тези думи се изричат от всякакви хора – от непознати със сериозен стаж в залата и от напълно начинаещи, които смятат, че като са прочели няколко статии на тема фитнес и са изгледали десетки клипчета на Рони Колман и Арнолд Шварценегер са им напълно ясно абсолютно всички упражнения и тренировки.

Разбира се, не трябва да оставете с впечатлението, че тези хора искат да покажат, че знаят повече от Вас, със сигурност повечето от тях искат да Ви помогнат, но, е важно да се научите да отсявате вярната информация от грешната, тъй като бъдете сигурни, че не всички от трениращите, които Ви съветват тренират правилно. Най-добрия начин за това, е да тествате дадено упражнение как се прави, преди да го вкарате в програмата си. Как обаче да разберем дали го правим грешно? В повечето случаи отговора на този въпрос, е болката. Почувствате ли болка, то най-вероятно не правите упражнението с правилната техника или пък просто упражнението не, е подходящо за скелетната ни структура.

От изключително голямо значение, е да се научите да правите упражненията с правилна техниката, защото в противен случай няма да можете да натоварите достатъчно мускулите и ще се чудите защо нямате никакъв напредък. Една от най-големите грешки, които допускат начинаещите, е увеличаването на тежестите за сметка на неправилното изпълнение на упражнението. В стремежа си да вдигат колкото се може повече килограми, за да се покажат пред приятелите или пред някое момиче, по-голяма част от трениращите пренебрегват правилното изпълнение на мускулите. Вашата цел, когато тренирате, е да усетите, че мускула работи и го натоварвате, а не просто да избутвате тежестите.

За пример ще Ви разкажа следната случка: Във фитнес залата, в която тренирам едно момче ме вика да го пазя на лежанката, тъй като не, е сигурен, че ще избута щангата, без да го затисне. Отивам аз да го пазя и същевременно го наблюдавам как прави упражнението и станах свидетел на една необичайна гледка как в едно упражнение за гърди, дейно участие взимат краката и кръста на трениращия. Понечих да го поправя, момчето ме изслуша, но ясно си личеше, че не смята да се коригира и продължи да се мъчи с тези килограми, които явно не бяха подходящи за него, а видим резултат нямаше. Затова внимателно подбирайте тежестите, с които тренирате, за да може да натоварите максимално мускулната група, за която работите. Най-добре тренирайте със 75 % от максималните си възможности. Това ще рече, че ако правите по 1-2 повторения със 100-килограмова щанга, то работните серии трябва да ги правите със 75. Увеличавайте тежестта с 5 % всеки път, когато килограмите Ви се струват леки и имате сила за повече повторения от указаните.

Ако искате да имате съществени резултати, то освен, че трябва да тренирате правилно, трябва й да се храните целесъобразно, тъй като храната, е основен източник на енергия и без нея едва ли бихте постигнали желаните резултати, колкото и усилия да полагате в залата.