Как да си направим зеленчукова градина

Какво, е къща с двор, ако в нея не се отглежда нищо. Освен, че с направата на зеленчукова градина ще разполагате винаги с пресни и свежи зеленчуци с доказан произход, то тя ще се превърне в едно от любимите Ви занимания. Безспорно градинарството, е едно от най-приятните и отпускащи хобита на света. Изминалите часове в градината преминават неусетно докато чистите плевелите, поливате растенията или засаждате някакъв нов вид зеленчук, който никога досега не сте отглеждали. Така, че ако се чудите как да запълните свободното си време и разполагате с къща с голям двор, то непременно отделете една част от него и си направете зеленчукова градина.

Ако никога досега не сте имали собствена градина и сте виждали само как бабите и дядовците Ви са се грижели за нея, то, е препоръчително да започнете с по-малка градина, за да може да усвоите основните неща и тънкости в градинарството.

Преди, обаче да започнете с отглеждането на домати, чушки, краставици и всякакви други видове растения, то трябва да изберете най-подходящото място за целта. Градината Ви трябва да, е разположена на добре осветено място, до което слънчевите лъчи достигат през целия ден. Другият фактор, с който трябва да се съобразите при избора на място, е почвата. Препоръчително, е тя да бъде глинесто-песъчлива, защото тя, е най-подходяща за отглеждането на зеленчуци, а освен това, е и добре дренирана, което ще запази корените на растенията здрави и непокътнати.

След като сте свършили тази работа, е нужно да подготвите почвата за засаждането на избраните от Вас зеленчуци. За целта трябва земята да се прекопае и да се почисти от всякакви видове плевели и други паразити, които могат да навредят на здравето на отглежданите от Вас растения.

Засаждането, е лесна работа, но ако искате да се радвате на обилно плодородие, то използвайте торове, с които да подпомогнете развитието на зеленчуците още от засаждането им. Дори да не ги подхранвате с тор, то зеленчуците пак ще се развият, но продукцията, която ще бъде много по-вяла в сравнение със зеленчуци, които още от засаждането си са подхранвани с тор.

Разбира се, със засаждането на зеленчуците не приключва работата Ви в градината. За да може да вкусите от това, което ще отглеждате, то трябва да полагате всекидневни грижи, които се изразяват в поливане, почистване от плевели и куп други неща, които ще научите в течение на времето.