Как да се храним по време на средната възраст

Въпреки, че с напредването на годините се появяват бръчки по лицето, косите побеляват и талията се разширява, не всички промени в тялото се дължат на възрастта.

Ключова е ролята на храненето, на отношението към ежедневните проблеми и към живота изобщо.

С годините мускулите отслабват и по тялото започват да се трупат мазнини. Нуждата от храна вече не е същата.

След 20-годишна възраст с всяко десетилетие метаболизмът постепенно се забавя. Човек не качва 5 килограма за един ден. Това става постепенно.

Добрата новина е, че променящото се тяло и забавящият се метаболизъм могат до голяма степен да се контролират, и то без налагащите се промени в храненето да бъдат преживени като криза. Как може да стане това?

Намалете размера на порциите

40-годишната жена има нужда от 100 калории дневно по-малко,от 20-годишната.

Не е необходимо да се отказвате от от любимите си храни. За да не напълнявате, е важно да ядете достатъчно висококачествени протеини, като нетлъсто месо, пилешко и риба, но не в големи количества. За жените над 25 години се препоръчват 50 грама дневно. Едно средно парче пиле съдържа 21 грама протеини, чаша обезмаслено мляко – около 8 грама и една трета чаша фасул – 5 грама.

Подхранвайте мозъка

Ако забравяте повече, това не означава непременно, че губите умствените си способности. Може да се дължи на преумора или на прекалено натоварен график.

В опит да намалите калориите не пропускайте хранения. Поддържайте мозъка си свеж, като консумирате разнообразни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти – сладки картофи, ягоди, тъмнозелени листни зеленчуци и зеле. Много силни антиоксиданти съдържат и някои бели зеленчуци – карфиол, лук, чесън.

Поддържайте нормални нива на кръвната захар

Наскоро беше публикувано откритие на учени от Колумбийския университет, че високите стойности на кръвната захар притъпяват умствената дейност.

Поддържайте нормална кръвна захар, като комбинирате: бадемово масло с пълнозърнести бисквити, нискомаслено сирене с пълнозърнест хляб, пресни зеленчуци, овесени ядки с обезмаслено мляко.

Една кофичка кисело мляко е добра комбинация от протеини и въглехидрати. Такива комбинации ще потушат апетита и ще ви помогнат да отслабнете.

Грижа за костите

Изследвайте стойностите на витамин D в организма си.

Комбинацията от витамин D и калций помага за заздравяването на костите и за предпазване от тази инвалидизираща болест.

Приемайте калций чрез храни като прясно и кисело мляко с ниска масленост. Калций съдържат и консервирана с костите сьомга, броколи, соево мляко и портокалов сок.

Пийте вода

Едно от най-простите неща, които може да направите за вашия организъм, е да пиете много вода. Водата ще овлажни и подмлади кожата ви и ще я направи гладка и свежа, а също така ще изчисти организма ви от токсините.

Зеленият чай без кофеин успокоява и е богат на антиоксиданти, което помага за ускоряването на метаболизма. Кофеиновите напитки стимулират метаболизма, но имат дехидратиращ ефект върху кожата.

Други приятели на свежата кожа са сьомгата, горските плодове, морковите и добрият сън.

Напълно във възможностите ни е да се поддържаме физически и емоционално здрави и да празнуваме с настроение, независимо от броя на свещите върху тортата. /Actualno