Как да разпознаем остър апендицит

Внезапно настъпила силна коремна болка, която се появява обикновено нощем и в сутрешните часове. В началото е по-скоро дифузна и слабо локализирана, но постепенно става по-интензивна и се съсредоточва в долната дясна част на корема.

– Внезапно гадене и повръщане.
– Повишаване на телесната температура.
– Нарушение във функционирането на храносмилателния канал, което може да се прояви под формата на запек, задържане на газове или обратното – диария.

Какви усложнения могат да възникнат?

– Най-честото усложнение на острия апендицит е перфорацията (разкъсването на апендикса).
– Развитие на дифузен перитонит.
– Сериозно, но сравнително рядко срещано усложнение е преминаването на бактериите, причинили възпалителния процес на апендикса, в кръвообращението.

КАК ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ?

Острият апендицит се лекува само оперативно. Хирургичната интервенция се извършва по спешност, под обща упойка. Хирургът изрязва апендикса, след което внимателно зашива мястото на прикрепяне към цекума. Той прави оглед и на тъканите, които са разположени в съседство, като търси белези за разпространение на възпалителния процес. Необходимо е провеждането и на антибиотично лечение по лекарско предписание.

Възпаленият апендикс се оперира веднага

Апендиксът е сляпо завършващ извит израстък, прикрепен към началната част на дебелото черво (цекума). Вътрешната му повърхност е покрита с клетки, които отделят много оскъдно количество секрет, който се оттича към цекума. Стената на апендикса съдържа мускулни и лимфни клетки, при които се създават условия за проникване на бактериите, които живеят и се развиват в организма.

По този начин се провокира развитието на възпалителен процес. Ако това възпаление се усложни, е напълно възможно да се засегне перитонеумът – тънката ципа, която покрива вътрешната повърхност на коремната кухина и голяма част на органите, които са разположени в нея. Възможно е при възпаление да се разкъса апендиксът и съдържимото в него да се излее в свободната коремна кухина.

Тогава усложнението може да се развие за броени минути и ако не се потърси лекар, става много опасно за живота на пострадалия.

Особености на апендицита

При децата апендиксът е по-къс и няма онази извита форма, каквато е при възрастните хора.
Но за сметка на това отворът му е по-широк, което улеснява навлизането на хранителни остатъци и фекални маси. Ето защо острият апендицит се среща по-често при децата, отколкото при възрастните хора. /БЛИЦ