Как да очистим килимът от парафин?

Въпреки, че много често на нашите килими се появяват неприятни трудно почистващи петна, които нарушават нашият уют и настроение. Ако вие имате малко дете или любимо домашно животно – тогава тези неприятности са неизбежни. Главното, което трябва да помним, че да се отстрани проблема е желателно веднага да се вземат мерки иначе може да се наложи да извикате фирма за изхвърляне на стари мебели, килими, мокети и пътеки за да изхвърлят непоправимо запаният килим.

 Например, много е неприятно, ако без да искате излеете парафин или восък върху килима. Петното след определено време ще се превърне в черно, а по-него ще полепне прах, мръсотия и разни други частици. Само си, представете, че килимът е светъл, а парафина попаднал на него – цветен. За начало не трябва да бързате да се ядосвате по „изгубения“ килим или пътека. Всичко не е толкова страшно. Да очистите вашия килим не е трудно, това може да се поправи. Но, как все пак да очистите своя килим от парафина, без да го повредите? Какво е необходимо да направите?

Когато парафина попадне върху килима, горещата ютия тук няма да помогне, в дадения случаи на помощ ще дойде леда, при това, колкото повече, толкова по-добре. Този метод е много лесен за изпълнение, но отнема много време. Нужно е, да се вземат късчета лед, да се поставят в полиетиленов пакет, за да не намокрят килима. След това поставете пакета върху петното, чакайки докато парафина добре се втвърди. Когато парафина замръзне, взимаме шпакличка и се опитваме да отлепим петното, без да скъсаме тъканта. Замръзналият парафин може да отлепите на малки късчета, дори на прах. Взимаме прахосмукачката и добре очистваме килима на мястото, където е било петното.

Представете си ситуация – вие сте устроили романтична вечеря за любимият си и без да искате восък от свещта попада на килима. Отначало не сте забелязали, а после вече е късно. Ядосвате се и се чудите, как сега да премахнете петното? Знаейки описаният по-горе способ вие с лекота ще съумеете да почистите килима и пътеката от парафин или восък без проблем.