Как да направим нашето жилище място приятно за живеене, отдих и почивка

Ако нямаме още закупено наше жилище, или такова, в което живеем, а ни предстои покупка тепърва, трябва внимателно да преценим нуждите си и покуателната способност, която имаме. Не винаги голямото означава хубаво, или обратното, важното е да е функционално за нас, нашите нужди и да не пречи на бюджета ни. По – голямото жилище, било то апартамент, или къща, естествено изисква и повече финансов ресурс за поддръжка – обзавеждане, данъци, такса смет, режийни разходи. А да не говорим и за времето за чистене например, независимо дали го правите Вие, някой член на семейството, или се възползвате от услугите на фирма за почистване. От друга страна ако започнем да се чувстваме некомфортно в гарсониерата с двете деца, любимия/любимата, кучето и тъщата, значи определено е време да помислим за промяна.

Интериорен дизайн

Комфорта в нашето жилище, което по дефиниция е нашата крепост, не зависи само от големината. Има много хора, които успяват да направят нещо наистина идейно, новаторско и много оригинално, като по този начин спестяват и време, и пари, и пространство. Случвало ли ви се е да отидете при Ваши познати в жилище, в което се чувствате некомфортно, поради факта, че то е затрупано с какви ли не мебели, натруфени и неприложими аксесоари и принадлежности? Не е рядкост. Едни от основните неща, които придават очарование на Вашия дом са правилната подредба на стил и разбира се пространството. То е от изключително значение за Вашия и на гостите Ви комфорт.

Затова, както съветват специалистите, преглътнете сантименталностите и се занимайте с изхвърлянето на всички стари непотребни мебели и вещи. Може на Вас да ви е приятно да съчетаете бюрото в стил Луи 16-ти, с полилей, който е миниатюрно копие на тези в джамията Шейх Зайед в Абу Даби, с диван в Египетски стил и пояс на юнак от мъжка носия Тракийски стил, но дали другите ще питаят същите чувства? Интериора разбира се е редно да бъде съчетан с големината на жилището, стилът, който ви харесва, разбира се с Вашият характер и индивидуалност, да няма нищо излишно и да придава усещането за пространство и уют.

Джамията Шейх Зайед в Абу Даби

Не забравяйте за цветята, които придават колорит и топлина във Вашия дом, както и наличието на естествена светлина. Не затрупвайте в никакъв случай прозорците, или вратите на терасите с мебели. Светлината е от изключително значение. Ако има възможност и по – скоро долколкото има възможност, поставете повече осветителни тела и не оставяйте тъмни кътчета във Вашия дом. Добре е, ако разбира се стилът в който сте декорирали жилището си не го изисква да не натоварвате обстановката с тежки завеси и драперии, а да заложите на някои по – леки варианти. Независимо дали сте избрали някой определен стил като Алпийския, Арт Деко, Азиатски стил, Електрик, Винтидж, Средиземноморски и други познати стилове, или сте решили да зонирате жилището си (което напоследък се налага като доста като течение и среща доста широко приложение, особено за по – малките по площ жилища) не забравяйте, че големият успех идва от умереността. Колкото по – претрупано с ненужни мебели е жилището, то толкова дискомфорта Ви за съжаление ще е по – голям. Изхвърлете ненужните мебели, разчистете място, залагайте на по – светлите тонове, правете промени и екпериментирайте с желание.

Разбира се, винаги можете да се доверите на специалистите по интериорен дизайн, които със сигурност ще Ви дадат добър и професионален съвет. Не забравяйте, че стига да имате желание, можете спокойно да въведете нещо иновативно – поставка за телевизор, изработена от стари евро палети, маса от срязана наполовина бъчва за вино, различни по вид мебели от алуминий и прочие, стига да се вписват в стила на апартамента Ви и във параметрите на Вашия характер. Желаем ви успех!